Tusk: Britanska vizija odnosa nakon Brexita čista je iluzija

Donald Tusk smatra da je strateški cilj Vladimira Putina da sistematski oslabi EU stvaranjem unutrašnjih podjela (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je službenom Londonu da je “britanska vizija budućeg odnosa s Europskom unijom nakon izlaska Velike Britanije iz članstva zasnovana na čistoj iluziji”.

“Drago mi je što britanska vlada želi detaljnije stajalište. Međutim, ako je točno ono što prenose mediji, strahujem da je britansko stajalište zasnovano na čistoj iluziji”, rekao je Tusk, a prenijela agencija AFP.

Britanska vlada ranije je najavila da će premijerka Theresa May početkom svibnja predstaviti svoju viziju partnerstva s Unijom nakon Brexita, koji treba početi 29. siječnja 2019. godine.

Međutim, ti iznimno kompleksni pregovori moraju se zaključiti ove jeseni kako bi parlamenti država članica EU-a imali vremena za ratifikaciju sporazuma.

Velika Britanija u nekoliko je navrata navela kako želi napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju, kao i okončati slobodu kretanja migranata.

Juncker za sigurnosni savez

Premijerka May istovremeno želi pregovarati o sporazumu koji bi smanjio carinske i administrativne procedure.

Pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier upozorio je da će kontrole na granici biti neizbježne ako Velika Britanija napusti carinsku uniju i jedinstveno tržište.

No, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je da će sigurnosni savez između EU-a i Britanije ipak biti održan i nakon Brexita.

Buduće sigurnosne odnose između EU-a i Britanije, ukazao je Juncker, ne bi trebalo miješati s drugim pitanjima vezanim za istupanje Britanije iz Unije, već bi ta pitanja, kako je istakao, trebalo razmatrati pojedinačno.

Izvor: Agencije