Tusk: Lideri Evropske unije će produžiti sankcije Rusiji

Donald Tusk je upozorio da će Velika Britanija biti suočena s izborom da napusti EU bez dogovora ili da potpuno odustane od Brexita (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da se od Evropske unije očekuje da produži sankcije Rusiji, zbog “potpuno neprihvatljive” zaplijene ukrajinskih brodova u blizini Krima.

“Evropa je ujedinjena u podršci suverenitetu i teritorijalnom intergitetu Ukrajine”, rekao je on na marginama samita G20 u Buenos Airesu.

Tusk je pozvao lidere da iskoriste samit u Argentini da razgovaraju o “tačkama napetosti”, uključujući i ono što je nazvao “ruska agresija u Ukrajini”, prenio je AP.

Reuters dodaje da je Tusk uvjeren da će lideri EU-a produžiti sankcije na samitu Unije, kojem će on predsjedavati za dvije sedmice.

Jedini mogući dogovor za Brexit

On je, također, upozorio da će Velika Britanija biti suočena s izborom da napusti EU bez dogovora ili da potpuno odustane od Brexita ukoliko Parlament te zemlje odbaci sporazum koji su postigli EU i britanska premijerka Theresa May.

“Nekoliko dana prije glasanja u Donjem domu britanskog Parlamenta postaje sve jasnije da je ovaj dogovor najbolji mogući, ustvari, jedini mogući”, rekao je Tusk, isključujući mogućnost ponovnih pregovora s EU-om ukoliko britanski Parlament odbaci dogovor 11. decembra.

Ako se ovaj prijedlog odbaci u Domu komuna, upozorio je Tusk, ostajemo bez alternative – nema dogovora, ili uopće nema Brexita.

“Želim vas uvjeriti da je EU spremna za svaki scenario”, kazao je Tusk za Reuters tokom samita G20 u Argentini.

Izvor: Agencije