Tusk: Makedonija mora formirati vladu

Tusk je došao u Skoplje nakon ranije posjete Johannesa Hahna glavnom gradu Makedonije (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u ponedjeljak makedonske čelnike da prekinu svađe, formiraju novu vladu i počnu voditi zemlju prema izlasku iz dugotrajne krize, koja je ponovno raspirila etničke napetosti.

“Ova dugotrajna kriza koči vas na euroatlantskom putu”, rekao je on nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgeom Ivanovim.

“Na vama je da pronađete rješenje na osnovi demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma”, dodao je.

Ivanov ne da mandat Zaevu

Ivanov ni nakon susreta s Tuskom nije promijenio svoju poziciju te je rekao kako “nema namjeru dati mandat čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu, ako ne odbaci platformu iz Tirane”.

Zaev je prikupio potpise većine zastupnika u Sobranju, njih 67, no predsjednik Ivanov mu nije dao mandat za sastavljanja vlade.

“Ucijenjena vlada je nestabilna vlada, s kratkim rokom trajanja i štetnim posljedicama. Europska unija je jamac Ohridskog okvirnog ugovora i ugovora iz 2015. godine, pa iz toga imperativ stranačkih lidera trebaju biti europske reforme, a ne postizborna platforma kreirana u stranim državama, kojom se ugrožava neovisnost države, uvjetujući formiranje parlamentarne većine i određujući sastav nove vlade”, rekao je Ivanov.

Visoki europski dužnosnik je pozvao makedonske političare da pronađu rješenje za izlazak iz krize, koje će biti zasnovano na demokratskim načelima.

“Nastavak krize zadržava Makedoniju na njenom euroatlanskom putu i ostaje vam da pronađete rješenje koje će biti zasnovano na demokratskim načelima, pristojnosti i zdravom razumu. Samo takvo rješenje može biti održivo i kada ga pronađete možete računati na našu poršku”, rekao je Tusk.

SDSM: Ivanov je direktna prijetnja

Nakon što je Ivanov ponovno odbio dati mandat Zaevu, iz SDSM-a su poručili da “Ivanov ne može više štititi kriminalce i mora omogućiti mirnu predaju vlasti”.

U toj stranci smatraju da je Ivanov “svojim ponašanjem postao direktna prijetnja naconalnim interesima Makedonije”.

“Europa i svijet vide da se ponašanje Ivanova ne zasniva na demokratskim principima, pristojnosti i zdravom razumu, što je posljednja poruka lidera i institucija EU u Makedoniji, koju mu je prenio Donald Tusk”, navodi se u priopćenju.

Po njihovom stajalištu, Ivanov i čelnik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski “ne smiju više raditi na štetu Makedonije, posebno kada je jasno da su njeni ciljevi integracije u EU i NATO”.

“Intergacije u EU i NATO su strateški ciljevi građana i države. Reformski procesi su prioritet u programu nove reformske vlade jedinstvene Makedonije, koji osigurava vladavinu prava i kvalitetu života za sve građane”, navodi se u priopćenju SDSM-a.

Iz te stranke poručuju da će 67 zastupnika, koji podržavaju Zaeva, ispoštovati većinsku volju građana i formirati novu reformsku vladu.

Protest protiv Tuskovog dolaska

Tusk je na balkanskoj turneji po državama članicama EU-a, a Makedonija je jedina država koju posjećuje koja ne pripada tom savezu.

Istovremeno, Građanska inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” najavila je za masovni prosvjed u povodu Tuskovog dolaska u Skoplje.

Kako je ranije najavljeno, Tusk se ne namjerava sastati s predstavnicima političkih stranaka.

Tusk u Skoplje dolazi nakon nedavnog posjeta europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna, kojom nije riješena politička kriza u državi.

Ivanov je odbio sresti se s Hahnom, uz obrazloženje da se ne može blagovremeno vratiti sa službenog puta iz Mađarske.

I tokom Hahnovog posjeta, koji je u Skoplju boravio u društvu trojice europarlamentaraca, održan je masovni prosvjedt Inicijative “Za jedinstvenu Makedoniju”.

Nastavak zasjedanja Sobranja

Cijelog proteklog tjedna makedonsko Sobranje je neuspješno pokušavalo održati konstitutivnu sjednicu, jer parlament nije uspio okončati izbor članova Povjerenstva za izbor i imenovanje i predsjednika parlamenta.

Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak.

Vikend je na makedonskoj političkoj sceni protekao u svojevrsnom “ratu priopćenja, u kojem su se VMRO-DPMNE i SDSM međusobno optuživali za izazivanje političke krize.

Iz stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog optužuju protivnike da rade na razjedinjavanju zemlje pristajanjem na uvjete navedene u “Tiranskoj platformi”.

Iz SDSM-a odgovaraju kako su Gruevski i predsjednik Ivanov najodgovornije osobe za političku krizu koja već više od tri mjeseca potresa zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije