Tusk osudio rusku agresiju u Ukrajini

Riječ je o najvećem gubitku zabilježenom u jednom danu među ukrajinskim snagama (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk osudio je “rusku agresiju u Ukrajini” i izrazio žaljenje zbog smrti petorice ukrajinskih vojnika u sukobu s proruskim separatistima.

“Europska unija osuđuje rusku agresiju i nikada neće priznati ilegalnu aneksiju Krima. Zamrznuti sukobi i dalje sprječavaju razvoj i dovode do patnje u zemljama Istočnog partnerstva”, izjavio je Tusk na konferenciji za novinare po završetku summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva – Ukrajine, Gruzije, Moldove, Armenije, Azerbajdžana i Bjelorusije.

Tusk je rekao da je smrt petorice ukrajinskih vojnika, koji su u četvrtak poginuli u sukobima s proruskim separatistima, “nova ilustracija tragičnih posljedica ruske agresije u Ukrajini”.

Petorica ukrajinskih vojnika ubijena su na području Luganska, na istoku Ukrajine.

Riječ je o najvećem gubitku zabilježenom u jednom danu među ukrajinskim snagama od novog prekida vatre, koji je stupio na snagu u kolovozu.

Do sukoba je došlo blizu sela Krimskoj, 40-ak kilometara sjeverno od Luganska, u jednoj od dvije separatističke regije koje izmiču kontroli Kijeva, kazao je novinarima sekretar Ukrajinskog vijeća za sigurnost i odbranu Oleksandr Turčinov.

Rat odnio 10.000 života

Krajem listopada ukrajinska vojska priopćila je da su u toj zemlji poginula četiri vojnika, u dotad najkrvavijim sukobima od primirja, uspostavljenog 25. kolovoza.

Prema izvještaju vojske, dva vojnika poginula su u sukobima u istočnom lučkom gradu Marijupolju, a još dvojica poginula su od nagaznih mina u Donjecku.

“Čak i mali broj napada na ukrajinske pozicije doveo je do gubitaka među našim vojnicima”, priopćila je tada vojska Ukrajine na Facebooku, a prenio AFP.

Rat u ovoj bivšoj sovjetskoj državi izbio je 2014. godine i odnio više od 10.000 života.

Sukobi u Ukrajini pokvarili su odnose između Moskve i Zapada i izazvali nezadovoljstvo susjednih država.

Izvor: Agencije