Tusk u utorak počinje turneju po zapadnom Balkanu

Donald Tusk će završiti putovanje u Skoplju, gdje će učestvovati na samitu Brdo-Brijuni (Arhiva)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u utorak počinje turneju po zapadnom Balkanu, tokom koje će obići Tiranu, Podgoricu, Beograd, Sarajevo i Skoplje.

Osnovna svrha njegove zvanične posjete regiji, koja će trajati do 27. aprila, priprema je za samit Evropska unija – zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo – Brijuni u Skoplju.

“Poruka našim prijateljima jasna je: EU jest i bit će i dalje najpouzdaniji partner za čitavu regiju – kao najveći investitor, najveći donator, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju budućnost građana. Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji trebao bi potvrditi evropsku perspektivu regije i, što je još važnije, konkretno poboljšati veze s njom i unutar nje same”, poručio je Tusk uoči posjete.

On će se tokom posjete sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerima Albanije Edijem Ramom, Crne Gore Duškom Markovićem i Makedonije Zoranom Zaevim, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Samit u Sofiji 17. maja

“Svi ovi sastanci bit će važna prilika za pripremu predstojećeg samita šefova država ili vlada EU-a i čelnika zemalja zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. To će, također, biti prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s EU-om”, najavljeno je iz Evropskog vijeća u Briselu.

U saopćenju Vijeća navodi se da će Tusk završiti put u Skoplju, gdje će učestvovati na samitu Brdo – Brijuni.

“Glavni cilj procesa Brdo – Brijuni jest da okupi sve predsjednike iz zapadnog Balkana, kao i predsjednike Slovenije i Hrvatske, u cilju jačanja političkog dijaloga, povećanja stepena povjerenja i promovisanja rješavanja izuzetnih bilateralnih i regionalnih pitanja”, navode u Briselu.

Posjetom Tuska zapadnom Balkanu bit će zaokružena posjeta svih najviših zvaničnika EU-a regiji.

Od početka 2018. zapadni Balkan posjetili su predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini.

Izvor: Agencije