Tusk: Vanredni samit o Brexitu u novembru

Theresa May, Velika Britanija
May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da će polovinom novembra sazvati vanredni samit lidera Evropske unije o Brexitu kako bi se finalizirao dogovor sa Britanijom o izlasku te zemlje iz Unije.

“Pregovori o Brexitu ulaze u odlučujuću fazu. Razna scenarija su danas i dalje moguća, ali naglašavam da neki od prijedloga premijerke Therese May nagovještavaju pozitivne promjene u pristupu Britanije”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare uoči početka samita svih 28 lidera EU-a u Salzburgu, prenosi Reuters.

Saradnja na polju sigurnosti i vanjske politike

To se, naveo je Tusk, odnosi na spremnost Britanije da blisko sarađuje sa EU-om na polju sigurnosti i vanjske politike nakon Brexita, ali je istakao da će prijedlozi premijerke May o budućoj granici sa Irskom i ekonomskoj saradnji EU-a i Britanije “morati da budu prerađeni i predmet daljih pregovora”.

“Danas možda ima više nade, ali zasigurno sve manje i manje vremena. Svaki dan koji nam je preostao moramo iskoristiti za pregovore. Volio bih da ih finaliziramo već ove jeseni”, zaključio je predsjednik Evropskog vijeća.

May je u srijedu u njemačkom dnevniku Die Welt napisala da su Velika Britanija i Evropska unija blizu dogovoru o urednom Brexitu, pozivajući Evropsku komisiju da prilagodi svoje stajalište o postizanju sporazuma.

U članku za Die Welt May je poručila da obje strane trebaju pokazati dobru volju kako bi izbjegle kaotičan izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a sljedećeg marta, što bi moglo prouzročiti velike ekonomske poremećaje.

May: Blizu postizanja urednog povlačenja

“Blizu smo postizanja urednog povlačenja, što je bitna osnova za izgradnju budućeg bliskog partnerstva”, napisala je britanska premijerka.

Kako bi došli do uspješnog sporazuma EU mora prilagoditi svoju poziciju, kao što je to učinila i Velika Britanija, kaže May, što znači da nijedna strana ne može postavljati neprihvatljive zahtjeve, kao što je uspostava carinske granice između različitih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Čelnici EU-a trebali bi se sastati u srijedu i četvrtak u Salzburgu u Austriji zbog razgovora koji je britanski ministar za Brexit Dominic Raab nazvao “važnim korakom”.

Raab je potvrdio da njegova Vlada ostaje kod dosadašnjeg prijedloga za uređenje granice nakon Brexita između njezine pokrajine Sjeverne Irske i članice EU-a Irske, što je jedna od glavnih prepreka sporazumu.

U utorak je glavni EU-ov pregovarač Michel Barnier izjavio kako je Unija spremna prilagoditi svoj prijedlog “politike sigurnosti” na irskoj granici nakon Brexita.

‘Olakšani carinski aranžman’

May poručuje u članku za Die Welt da bi tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske ili između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva ugrozila mir i stabilnost na otoku.

“Kako bi izbjegli tvrdu granicu, trebamo slobodno kretanje roba, što nije isto što i djelomično sudjelovanje na jedinstvenom tržištu – britanske tvrtke ne bi uživale, primjerice, ista zakonska prava”, ističe May.

Područje slobodne trgovine za robu i poljoprivredne proizvode između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s “olakšanim carinskim aranžmanom” izbjeglo bi potrebu za carinskim i regulatornim provjerama na našim zajedničkim granicama, navodi britanska premijerka.

Izvor: Agencije