Tužbe protiv BiH zbog 7 godina u Guantanamu

Istraga o izručenju tzv. Alžirske grupe u zloglasni američki zatvor Guantanamo aktuelizirala je i problem istraga o potencijalnom terorizmu u Bosni i Hercegovini, ali i pitanje poštivanja domaćih zakona.

Pripadnici te grupe u Guantanamo su otišli iz BiH u koju su se kasnije vratili. Danas, dvojica od njih vode privatni postupak protiv države, jer smatraju da su nezakonito izručeni Sjedinjenim Američkim Državama.

Mustafa Ait Idr, nakon povratka iz Guantanama, u Sarajevu vodi privatni posao. Ovaj inženjer elektrotehnike, suprug i otac, posvetio se fotokopirskom poslu i vodi karate klub. Više od 2.000 dana Guantanama ostavio je za sobom, no, smatra kako neko mora odgovarati jer su ga tamo izručili bez dokazane krivnje.

„Nemoguće je da meni i čovjeku, koji smo doživjeli užasnih sedam godina tamo, dođe Lagumdžija, Limov ili bilo ko od tih ljudi, da mi kaže Mustafa izvini. Zašto ću ja izviniti za sedam godina? Mora država da pokrene taj sudski postupak, ako su krivi, treba da plate njihovu krivicu”, kazao je on.

Nema komentara

Godine Guantanama bi rado zaboravio. Izručen je, sa još pet Alžiraca s bh. dokumentima, kao potencijalni terorist i planer napada na američku ambasadu u Sarajevu 2002. godine.

U logoru na Kubi je bio blizu sedam godina dok ga američki sudovi nisu oslobodili krivnje. Vratili su se u Sarajevo 16. decembra 2008. godine.

Jedan pripadnik grupe još je u pritvoru u Guantanamu. Tužilaštvo, nakon tri godine obustave, ponovo pokreće istragu o izručenju u koju obuhvaća ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju, bivšeg prvog policajca u Federaciji BiH Tomislava Limova, te druge nadležne osobe.

U Ministarstvu vanjskih poslova još nemaju komentara na te vijesti. U to vrijeme Lagumdžija je branio nužnost postupka jer, da nisu izručeni, BiH bi trpjela posljedice.

„Mislim da bi ova zemlja, a možemo o tome detaljno ako treba, prestala biti država u svakom smislu te riječi, da bi BiH danas postala teritorija pod nazivom BiH, da bi bila vraćena bar 10 godina unazad, da bi bila tretirana kao Afganistan“, kazao je tada Lagumdžija.

Svjetska koalicija

Udruženje ‘Vaša prava’ smatra bitnim da napokon država ocijeni što se zapravo događalo prije 11 godina.

„Činjenica jeste da se BiH u to vrijeme pridružila jednoj svjetskoj koaliciji za borbu protiv terorizma i pretpostavljamo da razlog takve saradnje domaćih vlasti sa zahtjevima SAD-a ide u tom pravcu“, rekao je Emir Prcanović iz Udruženja.

Istraživanje terorizma i otklanjanje sumnji u ovoj organizaciji podržavaju. No, kažu, postoje zakonske granice koje se moraju poštivati.

„Postoje ustavne i zakonske garancije. Tim ljudima, ako su postojali odgovarajući dokazi, trebalo se suditi u BiH. Nikako ih se nije trebalo izručivati bilo gdje u inostranstvo“, ističe Prcanović.

Slučaj Alžiraca u Guantanamu otvorio je pitanja ljudskih prava, sloboda i istraga, navodi novinar Al Jazeere Ivan Pavković koji se javio iz Sarajeva. S obzirom na to da im terorizam nije dokazan, izručeni sada traže satisfakciju od države, i to vrijednu milione eura.

„Osim istrage koju provodi Tužiteljstvo u Sarajevu, privatnu tužbu podigla su dvojica Alžiraca koja su se vratila i žive u BIH. Oni od države traže odštetu koju će na koncu opet trebati platiti porezni obveznici ove zemlje“, ističe Pavković.

Izvor: Al Jazeera