Tužbe za genocid: U utorak presuda u sporu Hrvatska-Srbija

Dugogodišnji spor između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj, od 1991. do 1995. godine, biće u utorak, 3. februara, okončan presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu.

Na zasjedanju najvišeg sudskog organa UN-a, koja će početi u 10 sati, presudu će pročitati predsjednik suda Petr Tomka iz Slovačke.

Sudskom vijeću je trebalo manje od godinu dana da odluči je li neka od dvije zemlje kriva za genocid u ratu devedesetih. Parnica je počela u martu prošle godine, a saslušanja su trajala pet sedmica.

Hrvatska je tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju tužila 1999. godine, a u tužbi stoji da je zvanični Beograd preko svojih agenata i paravojnih formacija odgovoran za etničko čišćenje i kršenje konvencije o genocidu na teritoriji takozvane SAO Krajine od ‘91. do ‘95.

“Pokušali smo, više puta, ali opet, nova vlada koja je došla na vlast u Srbiji nije bila voljna suočiti se s istinom o događajima od prije 20-tak godina. Iz tog razloga oni nisu ni blizu povijesnih činjenica”, rekla je Vesna Crnić Grotić, voditeljica hrvatskog pravnog tima, u svom obraćanju sudu.

Prva reakcija iz Beograda je bila da se konvencija o sprečavanju genocida ne odnosi na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, jer ona u vrijeme ratova nije bila dio Ujedinjenih nacija. Ipak, sud se proglasio nadležnim, pa se Srbija 2010. odlučila na kontratužbu.

“Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije Oluja. To su naši glavni argumenti koje ćemo izneti tokom ove rasprave”, rekao je na suđenju Saša Obradović iz pravnog tima Srbije.

Zagreb i Beograd su najavili puno poštovanje presude, alli dugo se smatralo da bi obje tužbe trebalo povući.

Ukoliko neka od strana bude proglašena krivom, moraće da isplati odštetu. Stiče se utisak da su oba tima uvjerena da će Sud odbiti tužbu sa druge strane.

Ovo će biti druga presuda za genocid u historiji Međunarodnog suda pravde. Prva je bila u slučaju BiH protiv Srbije, kada je presuđeno da se na teritoriji Srebrenice dogodio genocid, ali tada nije utvrđena odgovornost Beograda, već propusti u sprečavanju i kažnjavanju.

‘Ko je veći zločinac’

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je ranije da će presuda Međunarodnog suda pravde označiti kraj procesa koji traje već 15-20 godina i biti prilika da dvije zemlje ostave iza sebe probleme iz prošlosti i okrenu se budućnosti.

“Očekujem da će Međunarodni sud pravde zaista biti sud pravde”, rekao je Dačić. Govoreći u nedjelju na redovnoj mjesečnoj novinarskoj konferenciji, nije želio upuštati u prognoze i predviđanja presude koju će u utorak izreći ICJ.

Ta presuda će, po Dačićevom uvjerenju, označiti kraj procesa koji traje već 15-20 godina i “stavljanje tačke na potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim sporimo ko je veći zločinac”.

On je ocijenio i da će to biti prilika da se to pitanje ostavi u prošlosti i da se dvije zemlje okrenu budućnosti.

“Pošto s hrvatske strane nije bilo političke volje da se tužbe zajednički povuku, proces pred ICJ-em u Hagu bio je jedino rešenje, i na tu presudu ne postoji pravo žalbe.“

Dačić je, naglasivši da Srbija osuđuje sve ratne zločine, istaknuo i da svi trebaju “nastaviti s procesuiranjem svih optuženih za ratne zločine”.

Izvor: Al Jazeera i agencije