Tužilac analizira izvještaj o slučaju Trajkovski

Istraga o padu aviona ponovno je otvorena u januaru 2013. godine na zahtjev Makedonije (Al Jazeera)

Glavni istražitelj avionske nesreće kod Mostara Omer Kulić predstavio je glavnom tužiocu BiH izvještaj o udesu aviona, u kojem je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi njegove delegacije 2004. godine.

Kako je saopćeno, Tužilaštvo BiH će uraditi analizu izvještaja i postupaka svih osoba povezanih sa tim događajem, te utvrditi da li postoje elementi krivične odgovornosti.

Komisija je na izvještaju radila od maja 2013. godine, a u istrazi su učestvovali stručnjaci iz BiH, Srbije i Makedonije.

Iz Tužilaštva BiH najavljuju da će sarađivati sa kolegama iz Makedonije, kako bi se utvrdile sve okolnosti avionske nesreće u kojoj je poginulo devet osoba.

Ponovljena istraga

U septembru je završena ponovljena istraga o padu aviona Vlade Makedonije koja se dogodila 2004. godine na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.

Istraga o padu aviona “Kinger” ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema navodima izvještaja komisije, letjelica tipa Kingair koja je prevozila Trajkovskog i još osam osoba, uključujući dvojicu pilota, bila je loše održavana i u vrijeme kada se srušila nije bila u ispravnom stanju, prenijeli su jučer bh. mediji.

Direktni uzrok nesreće bilo je spuštanje aviona ispod minimalnog propisanog nivoa, a na to su utjecali propusti posade, navodi se u izvještaju.

Posada koja je upravljala avionom letjelicu je preuzela dvije sedmice prije nesreće i nije bila dovoljno pripremljena i osposobljena za tu zadaću.

Ti se propusti pripisuje makedonskoj upravi za civilnu avijaciju te servisu Vladinih tijela koji je bio zadužen za prevoz zvaničnika.

Komisija je također utvrdila kako je automatski pilot aviona u vrijeme nesreće bio isključen, a mogao je spriječiti udarac u planinu koji je izazvao tragediju.

Čak je i tzv. crna kutija u avionu bila neispravna, a posada nije utvrdila procedure nepreciznog prilaza pri lošim vremenskim uvjetima kakvi su tog dana vladali nad Hercegovinom.

Naknadna istraga nije utvrdila nikakvu odgovornost tadašnjih francuskih vojnih kontrolora leta iz sastava SFOR-a koji su upravljali aerodromom u Mostaru.

Prvobitna istraga, koja je provedena neposredno nakon tragedije, najveći dio krivnje prebacila je na pilote, no nakon toga su se pojavile tvrdnje o navodnoj eksploziji u avionu prije nesreće.

U ponovljenoj istrazi zaključeno je da nije bilo eksplozije u avionu prije nesreće te da nema tragova koji bi upućivali na diverziju ili terorizam.

Izvor: Al Jazeera i agencije