Tužilac: Manafort plaćao političare u EU da lobiraju za prorusku vladu

Optužbe su vezane za datume iz 2016. u kojima je Manafort radio za Trumpa (EPA)

Bivši šef predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, Paul Manafort, tajno je plaćao neimenovanim bivšim visokim evropskim političarima da lobiraju u korist prethodne proruski nastrojene ukrajinske vlade, stoji u novoj optužnici protiv Manaforta.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Robert Mueller, Manafort je bivšim političarima, među kojima je i nekadašnji evropski kancelar, 2012. i 2013. godine platio ukupno više od dva miliona evra, prenosi BBC.

Takođe, se tereti da je osnovao organizaciju pod nazivom “Hapsburg group” kako bi lobiranje bivših političara prividno predstavio kao nezavisne analize.

Gusenbauer na listi manafortovih lobista?

Kako se navodi u optužnici, tom grupom je upravljao jedan bivši evropski kancelar, čije ime nije navedeno, a BBC podseća da samo tri evropske zemlje imaju kancelara – Austrija, Nemačka i Švajcarska.

Prema nekim spekulacijama, navodi iz optužnice protiv Manaforta mogli bi da se odnose na bivšeg austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, čije se ime pojavljuje na listi eksperata lobističke firme Mercury, koju je, kako pokazuju podaci američkog Ministarstva pravde, Manafort angažovao da lobira za njegove interese u Ukrajini.

Ovo podaci takođe pokazuju da je Gusenbauer imao sastanke sa članovima američkog Kongresa tokom 2013. godine.

Sam Gusenbauer je, međutim, u izjavi za BBC negirao da je bio umešan u Manafortove aktivnosti u Ukrajini.

Ipak, priznao je da se sastajao sa političarima iz EU i SAD-a, te da je imao i sastanak s Manafortom.

Gates priznao krivicu

“Uvek sam zastupao stanovište da je važno približiti Ukrajinu Evropi. Da bi to bilo izuzetno pozitivno, ako se Ukrajina složi. Razgovarao sam s političarima iz EU i SAD da pojasnim taj stav. Prestao sam s tim aktivnostima kad sam stekao utisak da se Ukrajina kreće u pogrešnom smeru – prema Rusiji, a ne prema Sporazumu o pridruživanju EU”, rekao je Gusenbauer.

On je dodao i da se sa Manafortom sreo dva puta, jer je Amerikanac želeo da zna šta šta on čini u Evropi za Ukrajinu.

U međuvremenu, Rick Gates, koji je bio drugi čovek na čelu Trampovog predizbornog tima, priznao je da je učestvovao u zaveri protiv SAD i da je lagao istražitelje.

Maler, inače, istražuje o tvrdnjama o ruskom političkom mešanju u SAD, ali nema navoda da su Gates ili Manafort bili u dosluhu s Rusijom kako bi uticali na ishod predsedničkih izbora 2016.

Manafort je ranije optužen po više tačaka za utaju poreza i bankovne malverzacije, a suočava se s novim optužbama za zaveru, pranje novca, davanje lažnih iskaza, kao i zbog toga što se nije prijavio kao agent stranog aktera.

Izvor: Agencije i Al jazeera