Tužilac: Napadaču u Nici pomoglo pet ljudi

Napadač iz Nice koji je kamionom ubio 84 osobe imao podršku i pomoć (EPA)

Napadač, koji je kamionom ubio najmanje 84 osobe u Nici, je planirao napad mjesecima, a pomoglo mu je petero ljudi, kazao je francuski tužilac Francois Molins.

“Istraga, koja je u toku od 14. jula, je napredovala i nisu samo potvrđene namjere napadača  Mohameda Lahouaiej Bouhlela, nego i činjenica da je imao podršku i pomoć“, kazao je on.

Prethodno je objavljeno da je u toku antiteroristička operacija u predgrađu Pariza Argenteuil.

Jedinica specijalne policije RAID učestvuje u pretragama, javili su francuski mediji.

Operacija nije povezana s nedavnim napadima u Nici, izjavio je Reutersu sudski zvaničnik.

Najmanje dvije pretrage su obavljene u kvartu, javila je TV stanica iTele, dodajući da su u njima učestvovale jedinice specijalne policije RAID i obavještajne agencije DGSI.

Helikopter kružio nad kvartom

Operacija se izvodi u blizini džamije Dassault , prenose francuski mediji.

Helikopter je također kružio nad tim kvartom, navodi iTele.

Argenteuil je zajednica u sjeverozapadnim predgrađima Pariza, smještena 12 kilometara od centra francuske prijestonice, sa oko 100.000 stanovnika.

Francuska vlada, suočena sa sve oštrijim kritikama u vezi sa sigurnošću u Nici, zatražila je istragu nacionalnog policijskog inspektorata.

Francuski ministar unutrašnjih poslova saopćio je tu odluku nakon optužbi političara iz Nice da sigurnost nije bila na dovoljnom nivou kada je napadač kamionom uletio među ljude na šetalištu, usmrtivši 84 ljudi i ranivši stotine njih.

Pet osoba koje su u pritvoru zbog sumnje u povezanost s napadom, pojavit će se danas na sudu i protiv njih bi mogla biti pokrenuta istraga.

“Kada je riječ o činjenici da je kamion probio blokadu na putu, istraga je došla do dva zaključka koji će se objaviti zajedno sa ostalim informacijama. U svakom slučaju , policijska vozila su blokirala pristup šetalištu, ali je kamion svojom snagom uspio probiti blokadu i vozač je počinio to što je počinio”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve.

Nakon napada u Nici, francuski Parlament produžio je vanredno stanje u zemlji na još šest mjeseci, a u borbi protiv terorizma i uspostavljanju sigurnosti u zemlji pomažu pripadnici sigurnosnih snaga, prenosi Anadolija.

Novčana i zatvorska kazna

Uprskos tome što nema sudskog naloga, moći će se pretraživati automobili, kuće, poslovni prostori, lične torbe…

Oni koji se ne budu podvrgli ovim pretresima dobit će kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca i 3.750 eura novčane kazne.

S odlukom guvernera moći će se pregledati mobilni telefoni i kompjuteri koji su sumnjivi.

Prema mjerama opreza, oni koji se nalaze u kućnom pritvoru, ali i zatvorenici u ćelijama, će 24 sata biti praćeni kamerama.

Te mjere se poduzimaju kako ne bi sebi učinili nešto loše ili bježali iz zatvora ili kuća u kojima su u pritvoru.

Oko 10.000 pripadnika sigurnosnih snaga koji su bili uključeni u akciju “Sentinelle” će biti raspoređeni u Parizu, ali i drugim turističkim mjestima izvan njega.

U cilju smanjenja opasnosti od terorizma bit će pojačana i kontrola Parlamenta.

Bit će formirana komisija koja će raditi na kontroli, ali i implementiranju odluke o vanrednom stanju.

Moguće je da će doći do otkazivanja sastanaka i mitinga, a moći će se zabraniti i učešće u saobraćaju sumnjivim osobama.

Premijer Manuel Valls je na društvenoj mreži Twitter napisao da je nakon napada u novembru prošle godine u kojima je poginulo 130 osoba, 77 osoba u kućnom pritvoru, urađen je pretres na 3.594 kuća i poslovnih objekata.

Imigracija građana jevrejskih korijena

Prema njegovim riječima, u borbi protiv terorizma otvoreno je 600 sudskih slučajeva, a zaplijenjeno je 756 oružja među kojima i 75 teških naoružanja.

Također, nakon napada u Nici više od 200 građana jevrejskih korijena je imigriralo u Izrael.

Prema pisanju lista Le Figaro, Francusku su napustili u strahu od novih napada.

U francuskoj prijestolnici i okolini, iz sigurnosnih razloga, otkazani su neki festivali.

Iz guvernerstva su saopćili da je među otkazanim događajima i kino na otvorenom koji se svake prve nedjelje u mjesecu održava na bulevaru Champs-Elysees, koji se tada zatvara za saobraćaj.

Također, otkazani su i ulični turniri u košarci.

Ovo je od novembra 2015. godine, kada je na snagu stupilo prvo vanredno stanje, četvrto produženje vanrednog stanja, a traje do januara 2017.

Nakon francuskog Parlamenta koji je juče donio odluku o proglašenju vanrednog stanja sinoć ju je usvojio i Senat.

Bijesni građani bacali su danas na policiju molotovljeve koktele i palili automobile sjeverno od Pariza, nakon smrti mladića u policijskom pritvoru ove sedmice, prenose dužnosnici.

Devet osoba je uhapšeno u nasilju koje traje drugi dan zaredom i u kojem je sudjelovalo oko 200 lokalnih stanovnika i 180 policajaca u Val d'Oiseu, oko 40 kilometara sjeverno od Pariza.

Nasilni sukobi izbili su nakon smrti 24-godišnjeg mladića kojeg su policajci priveli u utorak popodne, prenosi Hina.

Izvor: Agencije