Tužilac traži do 25 godina zatvora za katalonske separatiste

Tužilaštvo od Vrhovnog suda Španije traži višegodišnje zatvorske kazne za 'čelnike pobune' u Kataloniji (EPA)

Kancelarija španskog državnog tužioca zatražila je da katalonski separatistički čelnici budu osuđeni na kazne do 25 godina zatvora pod optužbama za pobunu nakon prošlogodišnjeg neuspelog pokušaja secesije.

U saopštenju uoči predstojećeg ročišta Vrhovnog suda Španije kancelarija tužioca navodi da traži zatvorske kazne protiv 12 katalonskih čelnika u trajanju od sedam do 25 godina, dok je najviša zatvorska kazna zatražena za bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa.

Tužioci traže da dvojica uticajnih čelnika građanskog društva Katalonije, Žordi Sančez i Žordi Kušart, te bivša predsednica regionalnog parlamenta Karme Forkadelj budu osuđeni na 17 godina zatvora.

Velika mobilizacija građana

Oni, takođe, traže zatvorske kazne od četiri do 11 godina za bivše čelnike regionalne policije, među kojima i za ondašnjeg policijskog načelnika Žuzepa Ljuisa Trapera, koga optužuju za pobunu.

Kancelarija tužioca navodi u saopštenju da su čelnici pokreta za nezavisnost planirali sva moguća sredstva kako bi ostvarili secesiju u oktobru 2017, “uključujući i svaki čin nasilja neophodan za ostvarenje tog zločinačkog cilja”.

Tužioci navode da su separatistički čelnici podstakli “veliku mobilizaciju građana”, koji predstavljaju “uznemirujuću silu”, te da su, takođe, koristili regionalne policijske snage kako bi sledile njihova naređenja.

Optužba za pobunu, koja podrazumeva “korišćenje nasilnih sredstava”, izazvala je kontroverze u Španiji, gde neki posmatrači tvrde da je kampanja za nezavisnost Katalonije prošla bez nasilja na dan zabranjenog referenduma, prenosi AFP.

Izvor: Agencije