Tužilaštvo BiH: Nema udruženog zločinačkog poduhvata u Orašju

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je da u predmetu za ratne zločine u Orašju nije riječ o kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata, već se pritvoreni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina (zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti.

Tužiteljstvo BiH je reagiralo na izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na sjednici Vlade te države. Premijer je kazao da Hrvatska poštuje neovisnost pravosuđa, “ali želimo biti jasni – političke konotacije o udruženom zločinačkom pothvatu nisu prihvatljive”.

Iz Tužiteljstva BiH su priopćili da je ta institucija u protekloj deceniji procesuirala “stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu smo informirali i veleposlanika R. Hrvatske u BiH, koji je posjetio Tužiteljstvo BiH”.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, koje je u četvrtak počelo u Sarajevu, da se Hrvati katolici osjećaju duboko pogođenim uhićenjima pripadnika i časnika HVO-a u Orašju.

“Hrvati, koji su najvećim dijelom katolici, osjećaju se duboko pogođenima nedavnim uhićenjima u malom dijelu Bosanske posavine koji se uspio obraniti te nije prognan tijekom rata”, izjavio je kardinal Puljić, prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA). 

Ranije je Plenković kazao da se neovisnost Hrvatske branila i u Bosni i Hercegovini, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine desetoricu pripadnika HVO-a sumnjiči da su počinili ratne zločine nad Srbima.

Plenković je kazao: “Ovaj slučaj neće zaustaviti Vladu u provedbi političkih ciljeva obećanih na izborima. Europska budućnost BiH važna je Hrvatskoj.”

Plenković: Indikativan tajming

Hrvatski premijer tvrdi da su uhićenja pripremana dulje vremena, ali da je njihov tajming indikativan. Kazao je da je u stalnom kontaktu s ministrima, Sigurnosno-obavještajnom agencijom te Državnim odvjetništvom.

Hrvatska je obavijestila svoje partnere u NATO-u i Europskoj uniji o uhićenjima.

Održana je sjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Njegov predsjednik Ranko Ostojić upozorio je kako su uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju samo vrh sante leda te da vidi kako bi mogli nastati daljnji problemi zbog, kako je kazao, selektivnog pravosudnog sustava koji se koristi za političke svrhe.

Odbor za unutarnju politiku pripremit će podatke za sjednicu Hrvatskog sabora i saborskog Odbora za pravosuđe. 

“Zatražili smo dodatno ažuriranje svih podataka i Odbor će u svom dijelu napraviti i pripreme za sjednicu Sabora i donošenje određenih zaključaka, koji bi se radili na sjednici Sabora.

Ponavljam, jedan događaj nije izuzetak i prepoznajemo problem u kojem se sve ovo može nastaviti. Vlada Republike Hrvatske, ponovo ponavljam, nije bilo bitno koje boje, 2015. je izrazila zabrinutost i u šestom mjesecu 2015. zamolila je pravosuđe da ne postupaju po zamolbama ukoliko se radi o neselektivnom načinu ili o optužnicama koje nemaju svoj temelj, a pogotovo ako žele sugerirati udruženi zločinački pothvat, kao što se to pokušava napraviti”, kazao je Ostojić.

Neiskorišteno državno vlasništvo

Vlada će sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u ministarstvo državne imovine.

Vlada SUUDI pretvara u ministarstvo, jer želi čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom kako bi se riješili problemi s neiskorištenim državnim vlasništvom i stavilo ga se u funkciju, odnosno kako bi bilo korisno i za državni proračun.

Preoblikovanjem ureda u ministarstvo, ističu Banski dvori, omogućit će se uspostava odgovarajuće upravljačke strukture, nužne za učinkovito obavljanje poslova koji se odnose na upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Predlaže se i niz izmjena koje se uglavnom odnose na usklađivanje djelokruga ministarstava ili državnih ureda sa zakonima koji uređuju njihove resore, odnosno njihovo preciziranje, nadopuna ili promjena. 

Na čelu toga ministarstva, prema ranijim najavama, trebao bi biti ministar u Vladi Goran Marić.

Izvor: Al Jazeera i agencije