Tužilaštvo CG bez dokaza o aferi Telekom

Crnogorsko tužilaštvo nema dokaze za pokretanje istrage i krivičnog postupka u slučaju afere Telekom, pokazalo je kontrolno saslušanje Odbora za antikorupciju crnogorskog Parlamenta.

Saslušani su vrhovna državna tužiteljica Ranka Čarapić i vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Vesko Lekić.

Ranka Čarapić je u srijedu izjavila da Tužilaštvo nema nijedan dokaz koji bi im dao osnov da pokrenu istragu i krivični postupak u slučaju afere Telekom.

Rekla je da Tužilaštvo posjeduje obimnu dokumentaciju, ali ne i sve odgovore koje su u zamolnicama tražili od nadležnih institucija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Mađarske.

Afera je započela 2011, kada su američke finansijske vlasti utvrdile da je Deutsche Telekom, preko svoje podružnice Magyar Telekom, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika.

Krajem prošle godine Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica Magyar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi u SAD-u, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Negiranje neregularnosti

U Crnoj Gori je sredinom 2012. počeo sa radom Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma, koji je već jednom saslušao Ranku Čarapić.

Tada su saslušani i Predrag Mitrović, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i sadašnji crnogorski premijer Milo Ðukanović, koji je negirao da je bilo korupcije u privatizaciji crnogorskog Telekoma.

Đukanović je kazao da u prodaji crnogorskog Telekoma mađarskom Telekomu nije bilo neregularnosti, odnosno da je u pitanju bila dobra privatizacija.

“Nemam nikakvih saznanja o korupciji u tom poslu, odnosno sve što mogu da kažem jeste da korupcije, prilikom privatizacije Telekoma, nije bilo”, istakao je tada Ðukanović.

Prema njegovim riječima, privatizacija crnogorskog Telekoma je obavljena u skladu sa tada važećim zakonodavstvom.

Izvori: Al Jazeera i agencije