Tužilaštvo CG provjerava donacije strankama

Procijenjena vrijednost reklamiranja iznosi oko 1,5 miliona eura (Al Jazeera)

Piše: Veseljko Koprivica

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić izjavio je da je formiran predmet zbog osnovane sumnje da se izborna kampanja pojedinih političkih subjekata finansira putem sumnjivih novčanih transakcija i donacija iz inostranstva.

Prema onome što se čulo tokom predizborne kampanje, novac je opozicionom strankama stizao iz bh. entiteta Republika Srpska, Srbije, Slovenije i Rusije. Opozicija je to demantovala i pozvala vlast da ponudi dokaze za svoje optužbe.

Kampanja za nedjeljne parlamentarne izbore je jedna od najskupljih izbornih kampanja vođenih u Crnoj Gori. Pored novca koji su partije dobile iz budžeta, za finansiranje su prikupile i tri puta više novca iz privatnih izvora nego za izbore 2012. godine.

Očigledno je da partije ne štede novac ni za reklame na televizijama i u štampanim medijima, kojih je skoro tri puta više nego prije četiri godine.

Milionski troškovi

To je danas saopšteno na pres konferenciji Centra za demokratsku tranziciju na kojoj su predstavjene ocjene finansiranja partija u kampanji, kao i informacije o novcu potrošenom za reklamiranje u medijima.

“Monitoringom medija smo utvrdili da su partije do 12. oktobra samo na oglašavanje na komercijalnim televizijama i štampanim medijima potrošile oko 1,5 miliona eura”, saopšteno je iz CDT-a.

Pored oglašavanja u tradicionalnim medijima, u ovoj kampanji su izuzetno izražene bile reklame i na internet portalima, na društvenim mrežama, na YouTube i na Google.

Takođe, partije su imale troškove produkcije video materijala koji se emituju na televizijama, zatim troškove organizacije promotivnih skupova, oglašavanja na bilbordima, štampe promotivnih materijala, prevoza, goriva, dnevnica i pripadajućih poreza za brojne aktiviste partija koji su proteklih mjeseci bili na terenu.

Partije su od 15. avgusta do 12. oktobra na komercijalnim televizijama i u štampanim medijima u Crnoj Gori ukupno imale 4.735 reklama, od čega 4.420 na televizijama i 315 u štampanim medijima.

DPS imao najviše reklama

Najviše reklama na televizijama imala je imala je Demokratska partija socijalista 2.145, dok je Demokratski front imao 1.229 reklama.

Koalicija Ključ je imala ukupno 294 reklame, a Demokrate 254 reklame.

U štampanim medijima se najviše reklamirao Demokratski front (106 puta), Koalicija Ključ (80), DPS (52), SDP (34), Demokrate (26).

Procijenjena vrijednost reklamiranja iznosi oko 1,5 miliona eura, kažu u CDT-u.

Kako su dodali, vrijednost reklamiranja DPS-a je oko 708 hiljada eura, DF-a oko 322 hiljade, Ključa oko 146 hiljada, a SD-a oko 121 hiljadu.

Za finansiranje kampanje za parlamentarne izbore u državnom budžetu obezbijeđeno je oko 1,93 miliona eura. Dvadeset odsto ovog iznosa podijeljeno je u jednakim iznosima svim potvrđenim izbornim listama, kojima je uplaćeno po oko 22,7 hiljade eura.

Izvor: Al Jazeera