Tužilaštvo: Crna Gora nije prepisala hrvatski program

Nisam ekspert za prosvjetno-pedagoška pitanja, ali jesam roditelj i osjećam se kao potpuni idiot, kada vidim da se pristup i metode rada u školama nisu promijenile u posljednjih 30-40 godina, piše autor (Reuters)

Podgoričko državno tužilaštvo koje je provjeravalo je li crnogorski osnovnoškolski kurikulum iz tjelesnog odgoja prepisan od hrvatskih stručnjaka utvrdilo je da taj dokument nije plagijat, objavio je list Pobjeda.

Glasnogovornica tužilaštva Danka Ivanović-Đerić kazala je Pobjedi da je nakon završenog izvida utvrđeno da nema osnova za kazneni progon bilo koga.

Crnogorski kurikulum iz “fizičkog vaspitanja” ljetos je izazvao žestoke reakcije dijela javnosti nakon što su hrvatski stručnjaci objavili da je dokument prepisan od njih.

Ostavke profesora

Nakon toga su neopozive ostavke podnijeli profesori Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković, članovi komisije koje je izradilo kurikulum, ali su objavili da to čine zbog moralne odgovornosti, a ne zato jer su prepisivači.

Crnogorski ministar obrazovanja Damir Šehović saopćio je nedugo potom da je analiza stručnjaka zavoda za školstvo pokazala da se crnogorski kurikulum iz tjelesnog značajno podudara s hrvatskim i najavio da će biti formirana nova radna grupa koja će ga ponovo napisati.

Nije, međutim, tada bilo utvrđeno je li riječ o plagijatu, nego se čekala odluka tužilaštva.

Nastava se u međuvremenu odvijala po spornom kurikulumu. Iz Zavoda za školstvo također su tvrdili da kurikulum nije prepisan od Hrvata, nego da su sličnosti kurikuluma plod prihvaćanja iste moderne koncepcije obrazovanja.

Izvor: Agencije