Oglasi

Tužilaštvo istražuje zloupotrebe u Domu naroda Parlamenta FBiH

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zaposlila je pet savjetnika koji ne ispunjavaju uslove za imenovanje.

Većina savjetnika predsjedavajuće Parlamenta FBiH ne ispunjava uvjete

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu formiralo je predmet u vezi sa zloupotrebama u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koje je razotkrio Centar za istraživačko novinarstvo.

Riječ je o 35 delegata federalnog Parlamenta koji su, zahvaljujući manjkavostima propisa, za smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće, za dvije i po godine naplatili više od 410.000 eura.

CIN je također ustanovio da pet od osam savjetnika koje je postavila predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, ne ispunjava uslove za imenovanje na te funkcije.

Iz Tužilaštva su za Al Jazeeru saopćili da će obaviti potrebne provjere u vezi s ovim slučajevima.

Osam savjetnika

Savjetnici predsjedavajuće Doma naroda nemaju po pet godina radnog staža, kako to predviđaju propisi. Zaposleni su i iz federalnog budžeta, a za dvije i po godine isplaćeno im je više od 150 hiljada eura.

Od imenovanja u januaru 2015. do danas Bradara je imenovala osam savjetnika - za oblasti poljoprivrede, ekonomije, društvene i zakonodavne djelatnosti pravde i uprave - među njima, trojicu za klubove bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Većina njih su, utvrdio je Centar za istraživačko novinarstvo, stranačke kolege, rođaci i poznanici političara. 

Više u videosnimku.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.