Tužilaštvo KS-a: Nema krivičnog djela u slučaju Mahir Rakovac

Glavna tužiteljica Dalida Burzić radi na saopćavanju nalaza istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo (Al Jazeera)

Tužilaštvo bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo u petak je saopćilo kako nema krivičnog djela u vezi s tragičnom smrti dječaka Mahira Rakovca, te da ništa nije u vezi sa samoubistvom koje je on izvršio prije dva mjeseca.

Glavna tužiteljica Dalida Burzić navela je kako je istraga Tužilaštva pokazala kako “nije bilo silovanja, niti nasilja”, što su sve indicije dobijene od dječaka koji je rekao Mahirovom očuhu Dubravku Lovrenoviću.

Dodala je kako snimka nema veze sa samoubistvom.

Burzić je dodala kako na drugim dijelovima tijela nije bilo tragova nasilja, već su konstatirane povrede koje su uzrok pada. Kazala je kako Rakovac nije imao komunikaciju s Internacionalnom školom nakon što je prešao u drugu školu, te da nikada nije pribavljen snimak s diktafona koji je spominjao dječakov očuh Dubravko Lovrenović.

Pogledan je veliki broj videosnimaka, no nijedan zapis ne ukazuje na vršnjačko nasilje. Utvrđeno je da su korišteni pogrdni nadimci među svom djecom, kazano je danas.

Tokom istrage saslušani su deseci svjedoka, naređeno je osam vještačenja, upućeni su zahtjevi Federalnoj upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova, te je sačinjeno 50 službenih bilješki i upućeno 80 zahtjeva i prijedloga.

Kako je kazala tužiteljica Burzić na posljednjoj konferenciji za novinare, koja je održana početkom januara, prikupljena je obimna materijalna dokumentacija iz sedam osnovnih škola i inspekcija na području KS-a i Tuzlanskog kantona.

Također je izuzeta tehnička oprema više osoba.

‘Pao posljednji branki nade u pravdu’

Građanska inicijativa “Pravda za Mahira” smatra očekivanom odluku Tužilaštva Kantona Sarajevo da se optužnica neće podizati.

“Samo trajanje i tok istrage, kao i ispitivanje svjedoka koji nemaju nikakva relevantna saznanja, a izostavljanje ispitivanja onih ključnih jasno su nas uputili u pravac u kojem ‘istraga’ ide. Nismo očekivali da će posljednji branik nade u pravdu i zaštite nejakih pasti zbog novca i političkih pritisaka roditelja zlostavljača, ali nismo ni iznenađeni”, navodi se u saopćenju.

Građanska inicijativa “Pravda za Mahira” u saopćenju za javnost navodi da će dati svu moguću podršku porodici Mahira Rakovca u ulaganju prigovora na tužilačku odluku i istrajavanju na otkrivanju istine i pravde.

“Iskoristit ćemo sve instance, institucije i zakonom dozvoljena sredstva da se raskrinka mreža moći i nepravde koja obavija Mahira od dolaska u Internacionalnu školu Bosna Sema, a sad i njegovu porodicu u potrazi za pravdom. Istinu znamo, od pravde ne odustajemo”, navode iz Građanske inicijative.

‘Žrtva vršnjačkog nasilja’

Mahir Rakovac je 14. decembra 2015. godine u sarajevskom naselju Dobrinja počinio samoubistvo.

Njegova majka Alisa Mahmutović je nedugo nakon tog tragičnog čina javnosti kazala da je njen sin bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi, zbog čega je pokrenuta i istraga Tužilaštva KS-a.

I majka i očuh tragično preminulog dječaka iznijeli su niz optužbi na račun Internacionalne škole u Sarajevu koju je pohađao Mahir, tvrdeći kako je tamo bio izložen sistemskom zlostavljanju zbog kojeg je pretrpio trajnu traumu, koja ga je natjerala da sebi oduzme život.

Tvrde i kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su se oglasili saopćenjima u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije