Tužilaštvo: Pretres Klixa po zakonu

Pretres i ulazak u prostorije portala Klix.ba, bili su u skladu sa zakonom, ustanovilo je tužilaštvo u Sarajevu (Al Jazeera)

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ustanovilo je da pripadnici MUP-a Republike Srpske, pri pretresu prostorija portala Klix.ba u decembru prošle godine, nisu prekršili svoje ovlasti. Po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policija MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika MUP-a RS izvršili su pretres prostorija Klix.ba, zbog, kako je navedeno, postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja ili tonskog snimanja.

Tužilaštvo je utvrdilo da nisu počinjene radnje koje bi ukazivale na postojanje elemenata krivičnog djela, narušavanja nepovredivosti doma, ili protivzakonitog pretresanja.

Pretres i ulazak u prostorije portala Klix.ba, bili su u skladu sa zakonom.

Nanošenje lakih tjelesnih povreda fotoreporteru Klixa Edinu Hadžihasiću, nakon izvršenog pretresa, a van prostorija Klixa, biće procesuirano u posebnom predmetu.

Krivična i druga djela

Vijeće Općinskog suda u Sarajevu donijelo je u januaru rješenje kojim se uvažava žalba pravnog zastupnika portala Klix.ba, koja se odnosila na nalog za pretres i izuzimanje materijala tokom pretresa održanog 29. decembra prošle godine.

Sud je naredio da se predmeti koji su privremeno oduzeti po pravosnažnosti tog rješenja vrate.

Jedna od čelnica Udruženja „BH novinara“, Borka Rudić kazala je tada da bi moglo doći do novih proteste, ukoliko bh. vlasti ne preduzmu konkretne korake.

„Ključni zahtjev novinara u BiH je da se kažnjavaju sva krivična i druga djela koja se počine prema novinarima“, rekla je tada Rudić.

Dodala je i kako je u posljednjih osm godina počinjeno 60 krivičnih djela prema novinarima, među kojima je 17 eksplicitnih prijetnji smrću.

Upad i pretres redakcije portala Klix u Sarajevu nije dobar znak za BiH, jer se to u zemljama koje sebe nazivaju demokratskim ne može dešavati, rekla je Dunja Mijatović nakon , predstavnica OSCE-a za slobodu medija nakon pretresa redakcije.

Sloboda medija

“Mislim da je ovo jedan klasičan primjer udara na slobodu medija, na prava novinara da zaštite izvore informacija i nešto što BiH nije potrebno”, kazala je ona tada za Al Jazeeru.

Pripadnici policije više od sedam sati vršili su pretres redakcije portala Klix.ba u Sarajevu, koji je nedavno objavio snimak u kojem se navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, a brojni mediji i institucije taj čin nazvali su napadom na novinarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije