Tužilaštvo: Spriječiti pokušaj destabilizacije Srbije

Državno tužlaštvo Srbije saopštilo je da će, u saradnji sa drugim državnim organima, spriječiti destabilizaciju države pokretanjem krivičnog postupka.

Javna tužiteljica Zagorka Dolovac izjavila jeda Tužilaštvo provjerava navode objavljene u listu Kurir da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izvršavao pritisak na bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica da lažno svjedoči protiv vlasnika Kurira, Aleksandra Rodića.

Tužilaštvo provjerava i osnovanost i istinitost krivične prijave koju je podnio Kornic.

“Tužilaštvo takođe zahteva da se utvrdi ko je i sa kakvim ciljem ove informacije izneo u javnost. Tužilaštvo će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima zaštiti ustavni poredak i vladavinu prava tako što će brzo i efikasno u saradnji sa drugim državnim organima sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka”, naglasila je Dolovac.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ranije je izjavio je da je završeno saslušanje predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, i da je on prošao poligrafsko testiranje, povodom optužbi koje su o njemu iznesene u Kuriru.

Vučić je na saslušanje otišao dobrovoljno.

Stefanović je kazao da je poligrafskim testiranjem utvrđeno da premijer Srbije nikada nije sreo bivšeg direktora Kurira, niti je s njim razgovarao.

Večeras je i Kornic bio na saslušanju, ali je odbio poligrafsko testiranje, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Srbije za RTS.

On je potvrdio i hapšenje bivšeg policajca povezanim s kriminalcima, koji je u 24 sata zatečen u osam navrata na prilazu porodičnom domu Vučića.

Rodić: Zloupotreba institucija

Nakon što je MUP Srbije pozvao vlasnika Kurira da prijavi prijetnje koje su mu, kako je objavio taj list, upućene, Rodić je u nedjelju odgovorio saopštenjem da MUP u njegovom slučaju postupa drugačije nego s drugim građanima.

”Samo kad vlasnik Adrija medija grupe podnese krivičnu prijavu, pretkrivični postupak se vodi u javnosti preko sredstava javnog informisanja, dostavljanje poziva vrši se suprotno odredbama ZKP-a [Zakona o krivičnom postupku], a saslušanja ovog građanina uživo prenose u režimskim medijima”, navedeno je u saopštenju.

Rodić dalje navodi da je “razmjena saopštenja s kabinetom ministra policije ispod nivoa, kako kompanije, tako i kabineta” te da je prisiljen građanima Srbije ukazati na to da je zloupotreba institucija sveprisutna, a da primjer takve zloupotrebe predstavlja saopštenje MUP-a. 

Stefanović je najavio je da će policija provesti detaljnu i brzu istragu, koja će pokazati ko je i sa kakvim ciljem organizovao širenje laži protiv premijera i pokušaj destabilizacije zemlje.

Stefanović: Pojačane mjere sigurnosti

Govoreći o privođenju muškarca koji je zatečen kako nadzire porodični dom premijera Srbije, Stefanović je rekao da se radi o S.M. (1973.) iz Šekovića u Bosni i Hercegovini, bivšem pripadniku policije Republike Srpske i Srbije do 2009. godine, koji se posljednjih godina dovodi u vezu sa barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

Kako je kazao Stefanović, privedeni muškarac je i bivši pripadnik obezbjeđenja kriminalca Luke Đurovića, koji je ubijen 2013.

Đurović je bio u bliskoj vezi sa Lukom Bojovićem.

Stefanović je kazao da je S.M. više puta promijenio iskaz, a posljednji put je rekao da to radi za nečiji račun.

„U toku je intenzivna policijska akcija, s ciljem da se to rasvetli. Maksimalno su pojačane mere bezbednosti zbog ozbiljnosti situacije i za premijera i druge državne funkcionere za koje se smatra da mogu biti ugroženi“, nagalsio je Stefanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije