Tužilaštvo traži hapšenje bivše južnokorejske predsjednice

Početkom marta smjena Park Geun-hye potvrđena je nakon višemjesečne istrage (AP)

Južnokorejsko tužilaštvo zatražilo je hapšenje bivše predsjednice Park Geun-hye nekoliko dana nakon njenog maratonskog saslušanja u okviru skandala s korupcijom i zloupotrebom utjecaja koji je ubrzao njenu smjenu.

Početkom marta smjena 65-godišnje Park potvrđena je nakon višemjesečne istrage i otkrića koji su izazvali proteste u zemlji, u kojima se zahtijevalo njeno krivično gonjenje.

Afera je usredotočena na njenu nekadašnju savjetnicu iz sjene Choi Soon-sil, kojoj se sudi za to što je iskoristila svoju bliskost sa bivšom šeficom države kako bi izvukla više desetaka miliona dolara za velike konglomerate u zemlji.

U tom skandalu bivša predsjednica optužena je da je bila saučesnica svoje prijateljice.

Odala informacije o državnim poslovima

“Optuženica je zloupotrijebila svoju veliku moć i status predsjednice kako bi dobila mito od kompanija ili prekršila načela slobode upravljanja firmama te je odala važne povjerljive informacije o državnim poslovima”, objavilo je u ponedjeljak južnokorejsko tužilaštvo u saopćenju.

“Brojni su dokazi prikupljeni, ali optuženica odbacuje optužbe te postoji opasnost od uništenja dokaza”, dodalo je tužilaštvo opravdavajući zahtjev za nalog za hapšenje.

Južnokorejsko tužilaštvo podiglo je ranije optužnicu protiv predsjednika kompanije Samsung Lee Kun-heeja, kao i četvero izvršnih direktora zbog korupcije, mita i pronevjere, čime su prouzrokovali politički skandal koji je potresao zemlju.

Lee je uhapšen 17. februara zbog navodne uloge u korupcijskom skandalu koji je doveo do opoziva južnokorejske predsjednice, što je bio veliki udarac za najveću kompaniju četvrte najjače ekonomije u Aziji.

Izvor: Agencije