Tužilaštvo traži pritvor za deset osuđenika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je određivanje pritvora deseterici osuđenika za genocid i ratne zločine, dva dana nakon što su pušteni iz zatvora.

O tom prijedlogu odlučivat će Sud Bosne i Hercegovine, ali još nije poznato kada. Sjednica Sudskog vijeća još nije zakazana.

“Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja ovih osoba kojima je pravomoćno dokazana krivnja, kao i zbog uznemirenosti žrtava i populacije u lokalnim zajednicama, jer se na slobodi nalaze pravomoćno osuđene osobe”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, zabrinutost ovakvom odlukom izrazili su međunarodna zajednica i Tužlaštvo Haškog tribunala.

Nezadovoljno Tužilaštvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije zadovoljno odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer je sada dovedeno u položaj da ne može efikasno procesuirati predmete ratnih zločina.

Također, ova situacija dodatno će opteretiti kapacitete Tužitlaštva i usporiti dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Advokati osuđenih za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini najavljuju da će u velikom broju predmeta doći do obnavljanja postupaka zbog pogrešne primjene kaznenog zakona.

Sud Bosne i Hercegovine je od 2007. godine donio još 21 presudu za genocid i ratne zločine, a samo u pet slučajeva primijenio je Krivični zakon bivše SFRJ iz 1976. godine.

U preostalih 16 predmeta okrivljenima je suđeno po zakonu iz 2003. godine. Njihovi branioci već su podnijeli žalbe Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Ta institucija u srijedu se oglasila saopćenjem zbog, kako navode, kontinuiranih pogrešnih interpretacija njihovih odluka. Odbacuje tvrdnje da su greške u primjeni Krivičnog zakona nastale nakon odluke Ustavnog suda iz 2007. godine u slučaju Maktouf.

Pronađena još jedna masovna grobnica

To objašnjavaju kasnijim odlukama Suda Bosne i Hercegovine da u nekim predmetima sudi po jednom, a u nekima po drugom zakonu.

U međuvremenu je pronađena još jedna masovna grobnica u Bosni i Hercegovini, na putu Rogatica – Višegrad, u mjestu Sjemeč, na području opštine Rogatica u Bosni i Hercegovini.

Grobnica u kojoj je pronađeno više posmrtnih ostataka, nalazi se na deponiji smeća.

Prema informaciji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se kako je riječ o ostacima tijela bošnjačkih civila, ubijenih 1992. godine.

Institut je uputio zahtjev za ekshumaciju Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Na području Rogatice, do sada su pronađene 22 grobnice, iz kojih je ekshumirano 456 žrtava.

Izvor: Al Jazeera