Tužioci istražuju napad na džamiju u Janji

Napadnuta je Čaršijska džamija u bijeljinskom naselju Janja u bh. entitetu Republika Srpska.

Nepoznata osoba je pucala na džamiju, pri čemu je razbijeno staklo i oštećen zid.

Bijeljinska policija je saopštila da je izvršen uviđaj, obaviješten tužilac, a više informacija imat će sutra.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, oštro je osudio posljednji napad na islamske objekte u tom entitetu i pozvao vlasti da spriječe takve napade u budućnosti.

Salkić je kazao da su vlasti Republike Srpske direktno odgovorne za radikalizaciju situacije u tom entitetu i diskriminirajući odnos medija prema Bošnjacima i ostalim nesrbima.

Omer efendija Camić, imam Atik džamije i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, za Anadoliju je izjavio da je napad izvršen najvjerovatnije nakon ponoći, a da je nered u džamiji primijetila radnica, kada je jutros došla na posao.

“Bilo je razbijeno staklo na jednom prozoru, a u unutrašnjosti objekta zatekli smo nered. Osim toga, primijećeni su tragovi od metka na fasadi, metar od prozora, dok je također jedan metak probušio oluk. Uočili smo oštećenja i na spomen-obilježju šehidima i civilnim žrtvama Janje, ali nismo sigurni da li to oštećenje potiče od metka”, objasnio je Camić.

On je kazao da su policijski inspektori izuzeli videosnimak. Također, kaže on, neophodne su naknadne balističke aktivnosti, jer je pronađeno još jedno oštećenje, koje policija tokom uviđaja nije uočila, a sumnja se da je oštećenje posljedica ispaljivanja metka iz vatrenog oružja.

“Inspektori su uspjeli na dijelu koji pokazuje vrijeme 12:08 primijetiti jedan sumnjiv detalj i nastavit će sa pregledanjem snimka”.

Niz napada

Zbog ovog napada, sazvali su hitnu sjednicu s predstavnicima Islamske zajednice te predstavnicima lokalnih i entitetskih vlasti.

Dežurni operativni u Centru javne bezbjednosti Bijeljina, potvrdio je da je uviđaj okončan te da je o slučaju obaviješteno Okružno tužilaštvo u Bijeljini.

Svake godine povratnike Bošnjake, kojih je u Janji oko 6.000, ponovo iznenade i šokiraju napadi na vjerske objekte.

“Muftijstvo tuzlansko oštro osuđuje ovaj napad i zahtjeva odlučnu istragu o počiniteljima ovog događaja. Tražimo od nadležnih državnih struktura da zaštite povratnike i njihovu imovinu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Istovremeno, pozivamo muslimane da ispolje strpljenje i snagu kakva ih krasi svih ovih godina u kojima marljivo rade i žive u svojoj Janji”, saopćili su iz Muftijstva tuzlanskog.

U Muftijstvu podsjećaju da je ovo još jedan u nizu ataka na ovu džamiju i da se oni ponavljaju još od obnavljanja džamije 2005. godine.                                                                                                                

“To unosi nemir i strah među povratnike i otežava njihov svakodnevni život”, navode u Muftijstvu.

Izvor: Al Jazeera i agencije