Tužitelj: Lubitz pokazivao sklonost suicidu

Istražitelji pokušavaju da shvate šta je natjeralo Lubitza da se zaključa u kokpitu (EPA)

Kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz je, prema istrazi njemačkih državnih tužilaca, u prošlosti pokazivao sklonost suicidu, ali u razdoblju prije no što je postao pilot.

Saopćeno je kako se još ne može govoriti o motivima, niti uzrocima nesreće avona Germanwingsa u kojoj je poginulo 150 ljudi.

Lubitz je glavni osumnjičeni za izazivanje avionske nesreće.

Spasilačke službe i dalje tragaju za tijelima poginulih u francuskim Alpama, kao i za drugom crnom kutijom.

“Prije nego što je dobio dozvolu za letenje, kopilot je bio na liječenju kod psihijatra. Razlog liječenja bila je, kako je navedeno u dokumentima, sklonost samoubistvu. Nakon toga sve do trenutka kada je poletio avionom, u nekoliko je navrata bio kod ljekara. Našli smo i dokaze da su njegovi ljekari rekli da nije u stanju raditi, niti letjeti avionom. Ipak, ti dokumenti ne nagovještavaju da je imao suicidne sklonosti niti da je bio agresivan prema drugim ljudima”, potvrdio je Christoph Kumpa, glasnogovornik državnog tužilaštva.

Svećenik: Zajednica uz Lubitza i njegovu porodicu

Svećenik luteranske crkve u Montabauru, rodnom mjestu kopilota Andreasa Lubitza u Njemačkoj, Michael Dietrich izjavio je da zajednica stoji uz njega i njegovu porodicu, uprkos činjenici da ga tužilaštvo smatra odgovornim za rušenje aviona u kome je poginulo 150 ljudi na jugu Francuske.

Svećenik Dietrich govorio je za AP nakon crkvene službe u nedjelju posvećene žrtvama nesreće i podršci njihovim porodicama.

“Kopilot, njegova porodica pripada našoj zajednici, i mi stojimo pri tome, mi ih prihvatamo i to nećemo kriti, i želimo da posebno podržimo ovu porodicu”, rekao je Dietrich.

“Francusko tužilaštvo još nije ispitalo porodicu iz uljudnosti i poštovanja prema njihovom bolu”, rekao je tužitelj iz Marseillea Bris Robin.

Očigledni znakovi

Svećenik je rekao da je poznavao Lubitza kao tinejdžera, kada je pohađao vjersku nastavu prije 13 godina, i njegovu majku, koja je povremeno svirala orgulje u crkvi.

“Ovo je neshvatljivo za mene, za nas, za svakog ko je znao porodicu. Iz onog što sam čuo nije bilo očiglednih znakova da ima ičega u pozadini što bi moglo da dovede do ovoga”, rekao je Dietrich.

Istražitelji pokušavaju da shvate šta je natjeralo Lubitza da se zaključa u kokpitu i ignoriše pozive kolege, pilota, da ga pusti unutra, prije nego što je avion udario u planinu.

Francuski zvaničnici su odbili da potvrde ili demantuju dijelove transkripta koje je njemački list Bild am Sonntag objavio, navodeći da ih je dobio sa snimka skinutog sa crne kutije aviona, a koji ukazuju da se kopilot sam zaključao u kokpitu i namjerno oborio avion u francuskim Alpama.

Avion njemačke aviokompanije Germanwings srušio se u utorak u Alpama na jugu Francuske, 100 kilometara sjeverno od Nice, a u nesreći su život izgubili 144 putnika i šest članova posade.

Izvor: Al Jazeera i agencije