Tužitelji: Pistoriusu deset godina zatvora

Oscar Pistorius je prošlog mjeseca osuđen za ubistvo iz nehata 29-godišnje pravnice i manekenke Steenkamp (AP)

Južnoafrička atletska zvijezda Oskar Pistorius treba dobiti kaznu od najmanje deset godina zatvora za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp u februaru prošle godine, izjavio je u petak državni tužilac pred sudom u Pretoriji.

Sutkinja Thokozile Masipa okončala je rad suda do utorka, kada bi trebala izreći kaznu Pistoriusu i tako okončati šestomjesečno suđenje, koje je privuklo veliku svjetsku pažnju.

Dvadesetsedmogodišnji učesnik Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, kojem su noge amputirane kad je bio beba, prošlog mjeseca je osuđen za ubistvo iz nehata 29-godišnje pravnice i manekenke Steenkamp.

“Minimalna kazna kojom bi društvo moglo biti zadovoljno je deset godina zatvora. Ovo je ozbiljna stvar. Nemar je na granici namjere. Deset godina je minimum”, rekao je glavni tužilac Gerrie Nel.

Timovi odbrane i tužilaštva veći dio petodnevnog saslušavanja o određivanju kazne proveli su svađajući se da li Pistorius treba ići u zatvor, ili biti kažnjen kućnim pritvorom i službom zajednici, prenosi agencija Reuters i dodaje kako su pravnici podijeljenog mišljenja kada je riječ o konačnom ishodu.

Povjerenje u sud

Kazna bez zatvora vjerovatno bi izazvala ogorčenje javnosti i pojačala osjećanja tamnoputih Južnoafrikanaca da, i nakon 20 godina od okončanja vladavine manjinskih bijelaca, bogati bijelci još mogu osigurati povoljnije uvjete pravde.

Masipa je tek druga tamnoputa sutkinja u Južnoj Africi.

“Ne smijemo iznevjeriti roditelje, ne smijemo iznevjeriti društvo. Društvo tako može izgubiti povjerenje u sud”, kazao je tužilac Nel.

Advokat odbrane Barry Roux ranije je kazao kako sprinteru, dvostrukom amputircu, treba odrediti službu društvu kao kaznu, jer je pokazao žaljenje te da je dovoljno kažnjen od kako je upucao vjerenicu kroz vrata kupatila stana u Pretoriji.

Pistorius je izjavio kako je mislio da je riječ o provalniku kada je pucao u Steenkamp.

Izvor: Agencije