Gruevski negirao krivicu za zloupotrebu položaja

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski kaže da nije kriv u slučaju TNT u vezi s rušenjem objekta makedonskog biznismena Fiata Canoskog, u kojem je Specijalno javno tužiteljstvo pokrenulo istražni postupak protiv njega zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlasti.

Nakon saslušanja u Kaznenom sudu u Skoplju, Gruevski je, u izjavi novinarima, direktno povezao Specijalno javno tužiteljstvo i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije

“On tvrdi da su tužiteljke pod direktnom kontrolom vođe SDSM-a Zorana Zaeva”, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Gruevski kaže da ima razloga zašto se Zaev treba pojaviti na sudu, jer se protiv njega vode sudski slučajevi za korupciju.

U slučaju TNT, Specijalno javno tužiteljstvo zatražilo je određivanje mjera predostrožnosti Gruevskom i još dvojici osumnjičenih političara, koje je Sud odbio.

Pokretanje istražnog postupka dolazi nakon što je predsjednik države Đorge Ivanov prije nekoliko dana povukao odluku o aboliciji političara, pa i Gruevskog, što je omogućilo Specijalnom javnom tužiteljstvu da nastavi rad na ovom i nekoliko drugih slučajeva.

Rušenje objekta jer je ‘stršio’

Smilevska javlja kako je makedonska javnost imala mogućnost još prošle godine čuti detalje o tome kako je bivši premijer u ljeto 2011. davao zapovijedi tadašnjem ministru za transport i veze Miletu Janakieskom da što brže i efikasnije sruše stambeni kompleks biznismena Fiata Canoskog, kojem je zamjerao što je izašao iz koalicije u trenutku kad je Gruevski krenuo u akciju protiv privatne televizije A1, koja je kritizirala vlast.

Snimke prisluškivanih telefonskih razgovora koji se odnose na taj slučaj objavio je Zaev.

“Na osnovu tih snimaka Specijalno javno tužilaštvo je pokrenulo istrage i sada, nakon povlačenje pomilovanja, u slučaju je osumnjičeno troje političara –  bivši premijer, bivši ministar za transport i veze Janakieski i načelnik Opštine Gazi Baba Toni Trajkovski, gde se zgrada nalazila. Načelnik Trajkovski je dao naređenje službenici u opštini da vodi slučaj, ona je izrekla meru da se stambeni objekt sruši, a kao razlog je navedeno da je bio za metar i po viši od dozvoljenog. U tom momentu vredio je više od 15 miliona evra”, javila je Smilevska.

Gruevski je tražio od ministra Janakieskog da se objekt što brže sruši i da se pritom koristi i eksploziv, kako se čuje u prisluškivanim telefonskim razgovorima.

“Sve glasnije su kritike dela građana da je pravosuđe pod kontrolom vladajuće partije VMRO-DPMNE i zato je jedan od zahteva demonstranata koji skoro dva meseca protestuju na ulicama Skoplja da se u Krivičnom sudu formira specijalno odeljenje koje bi procesuiralo slučajeve koje pokreće Specijalno javno tužilaštvo”, javila je Smilevska.

Nastavak postupka i protiv Zaeva

U međuvremenu je Specijalno tužiteljstvo zatražilo i mjeru pritvora za gradonačelnika Bitolja Vladimira Taleskog, prvoosumnjičenog u slučaju “Transport”, kao i za načelnika Pete policijske uprave Gorana Gruevskog.

Optužnica tereti Taleskog da je za prijevoz učenika izdvojio dvostruko veći iznos od predviđenog, dok je Gruevski optužen u slučaju “Tvrđava” za uništavanje opreme kojom je izvršeno nelegalno prisluškivanje.

Tužiteljstvo je potvrdilo kako je zatražen i nastavak postupka protiv Zaeva u slučaju “Puč”, u kojem je optužen za špijunažu i nasilno preuzimanje vlasti. 

Izvor: Al Jazeera i agencije