Tužiteljica ICC-a: Istražiti ratne zločine u Afganistanu

Fatou Bensouda
Bensouda kaže da je na sudijama da odluče jesu li kriteriji za odobrenje istrage ispunjeni (EPA)

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda najavila je kako će tražiti da počne službena istraga mogućih ratnih zločina tijekom rata u Afganistanu.

“Nakon pomnog preliminarnog ispitivanja situacije došla sam do zaključka da su ispunjeni svi pravni kriteriji propisani Rimskim statutom da bi počela istraga”, rekla je Bensouda.

Tužiteljica nije imenovala specifične stranke za koje traži da ih se istraži, no u prošlogodišnjem izvješću tužitelji ICC-ja naveli su da su talibani i njihove podružnice, afganistanske vlasti i članovi američkih oružanih snaga i CIA možda počinili ratne zločine.

Sud odlučuje o istrazi

“U dogledno vrijeme podnijet ću zahtjev za sudačko odobrenje otvaranja istrage, izloživši da postoji osnovana sumnja da se vjeruje kako su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti bili počinjeni u vezi s oružanim sukobom u Afganistanu“, rekla je Bensouda. 

Dodala je kako je na sucima suda u Haagu da odluče jesu li kriteriji za odobrenje istrage ispunjeni.

Bensouda je kazala da će, ako dobiju odobrenje, njihov ured istraživati “na neovisan, nepristran i objektivan način zločine unutar nadležnosti Suda koje je, navodno, počinila bilo koja strana u oružanom sukobu”.

Američke snage okupirale su dijelove Afganistana nakon napada 11. rujna 2001. kako bi ušle u trag vođama talibana i Al-Kaide, koje je Washington krivio za napad.

Snage SAD-a završile su svoju borbenu misiju 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera