Tužiteljica Tariqa Ramadana promijenila iskaz

Ramadanov branitelj pozvao je francusko pravosuđe da reagira (Reuters)

Žena koja je optužila Tariqa Ramadana za silovanje promijenila je iskaz o događajima koji su doveli do incidenta, javio je francuski dnevnik Liberation u srijedu.

Hend Ayari, prva od četiri tužiteljice koje terete muslimanskog učenjaka za silovanje, prvobitno je izjavila da se incident desio u martu 2012. godine u hotelu “Crown Plaza” u Parizu.

U posljednjem svjedočenju ona je navela kako se s Ramadanom susrela 26. maja 2012. godine u drugom kraju grada, preciznije u hotelu “Holiday Inn” u blizini željezničke stanice Gare de l-Est u istočnom Parizu.

Ova aktivistica za zaštitu prava žena kazala je da temeljito razmotrila svu dokumentaciju, uključujući i dnevnik koji je vodila, zbog čega sada vjeruje da se incident desio u maju, a ne u martu.

‘Žrtva prljave kampanje’

Ramadan, koji je kontinuirano odbacivao optužbe, potvrdio je u ranijem iskazu da je kratko razgovarao s Ayari 6. aprila, tokom kongresa Muslimanske zajednice u Bourgetu, u predgrađu Pariza.

Upitan da komentira najnovija otkrića, Ramadanov branitelj Emmanuel Marsigny je pozvao francusko pravosuđe da reagira.

 

“Promijenili smo hotele, promijenili datum, a uskoro ćemo promijeniti i izvršitelja. Ovo nije ozbiljno… Pravda treba otvoriti oči i izvesti zaključke”, kazao je Marsigny.

Ova otkrića uslijedila su sedmicu dana nakon što je francuski sud odbacio Ramadanov zahtjev za puštanje na slobodu uoči početka suđenja.

Ramadanovi advokati su na odluku suda reagirali tvrdnjom da je presumpcija nevinosti njihovog klijenta “pogažena”.

Pristalice ovog učenjaka u Francuskoj smatraju da je on žrtva prljave kampanje i da se našao na udaru zbog svojih religijskih uvjerenja.

U preventivnom pritvoru

Ramadan je rođen i odrastao u Švicarskoj, a unuk je Hassana al-Bannae, osnivača pokreta Muslimanska braća.

On se nalazi u preventivnom pritvoru u francuskom zatvoru Fleury-Merogis, a uhapšen je u Francuskoj krajem januara zbog optužbi za silovanje.

Prethodno je prekinuo predavanja na Oxfordu prošle godine, nakon što su podnesene prijave u Francuskoj.

Nakon toga podnio je tužbu za klevetu protiv Hend Ayari, jedne od žena koje su ga optužile.

Izvor: Al Jazeera i agencije