Tužiteljica u Hagu najavila istragu o protjerivanju Rohinja

Ujedinjeni narodi su objavili kompletan izvještaj sastavljen na osnovu misije za utvrđivanje podataka u vezi operacije protiv Rohinja (Arhiva)

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Fatou Bensouda izjavila je da pokreće preliminarnu istragu o protjerivanju stotina hiljada pripadnika muslimanske nacionalne manjine Rohinja iz Mijanmara u Bangladeš.

Bensouda je u saopćenju poručila da je počela istragu, poznatu kao preliminarnu istragu, kojom će biti ustanovljeno da li postoji dovoljno dokaza za provođenje potpune istrage.

Ona je istakla da će pregledati izvještaje o “velikom broju navodnih prisilnih djela koja su rezultirala prisilnim raseljavanjem Rohinja, uključujući narušavanje osnovnih prava, ubijanja, seksualno nasilje, uništavanje i pljačkanje”.

‘Prezir prema ljudskom životu’

Vojska Mijanmara optužena je za kršenje ljudskih prava u širokim razmjerama, što podrazumijeva silovanja, ubistva, mučenja i spaljivanje sela u kojima su Rohinje živjele, što je dovelo do toga da od augusta prošle godine gotovo 700.000 pripadnika te muslimanske manjine izbjegne u susjedni Bangladeš.

Stepen brutalnosti vojske Mijamnara prema Rohinjama u toj zemlji je “teško zamisliv”, rekao je ranije jedan istražitelj Ujedinjenih naroda.

Zvaničnik UN-a Marzuki Darusman predstavio je ranije pred Vijećem UN-a za ljudska prava izvještaj u kojem se vojska Mijanmara teško optužuje i traži da se šesterici vojnih zvaničnika sudi za genocid.

“Nivo brutalnosti primijenjen u operacijama vojske Mijanmara teško je zamisliv. To je potpuni prezir prema ljudskom životu”, rekao je Darusman.

Izvještaj od 432 strane UN-a

UN je u utorak objavio kompletan izvještaj sastavljen na osnovu misije za utvrđivanje podataka u vezi operacije protiv Rohinja.

Izvještaj od 432 strane upotpunjuje preliminarni izvještaj i preporuke objavljene u kraćoj verziji prije tri sedmice.

U njemu se, također, daje oštra kritika odgovora Ujedinjenih naroda na krizu s kršenjem ljudskih prava te manjine.

Izvor: Agencije