Tužiteljstvo BiH, najslabija karika pravosudnog lanca

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik predlaže da sudije i tužitelje u RS biraju građani na izborima. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koje je sada zaduženo za izbor, nije razmatralo taj prijedlog.

Smatraju kako jedino trenutni način izbora može osigurati profesionalnost i neovisnost.

Istraživane su korupcijske afere povezane s najvišim bh. zvaničnicima,  premijerima, članovima Predsjedništva BiH, ministrima… Svi procesi prošli su ili bez optužnice, ili bez kazne. U većini slučajeva, Tužilaštvo BiH nije moglo dokazati optužbe, ili se Sud proglasio nenadležnim.

„Obični čovjek se pita kako je moguće da Tužilaštvo promaši u kvalifikaciji, procedurama. Kako je moguće da se optuži sudija Ustavnog suda, a da na kraju bude oslobođen? To nije normalna situacija. Neko u lancu odgovornosti nije obavio svoj posao kako treba“, smatra Branko Perić, sudija Suda BiH.

On kaže kako je Tužilaštvo najslabija karika u pravosudnom lancu.

„Ne može se Tužilaštvo baviti kriminalom tako da to zadovoljava zahtjeve statistike. Mora da se bavi najozbiljnijim kriminalom i najodgovornijim ljudima, a to je, mislim, ključni problem u Tužilaštvu“, dodaje.

Apsurdi i suspenzije

Na probleme u pravosuđu upozoravaju i članovi državnog Parlamenta BiH.

„Vrtimo se u jedno kolo a činjenica je da je glavni tužilac suspendovan. Apsurd BiH da je glavni tužilac suspendovan i da je sve uredu. Onda pitanje šta je sa prošlim glavnim tužiocem? I on suspendovan. Šta sa pretprošlim? I on suspendovan. Pa gdje mi to ljudi živimo“, pita se Darko Babalj iz Komisije za odbranu i sigurnost.

Prvo je Marinko Jurčević, iz nepoznatih razloga, podnio ostavku na mjesto glavnog državnog tužitelja.

Nakon njega je, zbog kontakata s osobama iz kriminalnog miljea, s iste pozicije smijenjen Milorad Barašin. Kasnije je imenovan za tužioca u Posebnom odjelu za ratne zločine. Konačno, Goran Salihović je treći glavni tužilac koji je suspendovan. Sumnja se da je prikrivao dokaze, stopirao istrage protiv Milorada Dodika i još nekih osoba.

U Tužilaštvu BiH ne žele davati izjave za medije, ali kažu kako institucija radi u punom kapacitetu sa vršiteljem dužnosti glavnog tužitelja.

Disciplinski postupak protiv Salihovića, kaže predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, bit će biti vođen što brže. Pritom će, dodaje, sva njegova prava biti ispoštovana. Ocjene kako VSTV nije poduzeo ništa na kažnjavanju najodgovornijih, odbacuje.

„Prošli tužilac je razriješen. Ko ga je razriješio? Razriješen je nakon tri godine. Trenutni je suspendovan. Ko je to uradio? VSTV. On reaguje u kapacitetima koje ima. VSTV nije nadležan da se upušta u pojedinačne predmete“, dodaje.

Nešto se mora mijenjati

Da politika utječe na pojedinačne predmete, ne spori, ali to je nedopustivo, kaže, i to još nikad niko nije prijavio.

„I kada bi se takva veza utvrdila, to bi mogao biti disciplinski prekršaj zbog kojeg bi sudija ili tužilac mogao biti razrješen, jer to je apsolutno zabranjeno. Što znači, nije dovoljno samo ustvrditi da postoji politički utjecaj, nego se mora ponuditi konktretan argument koji je objektivan“, istile Tegeltija.

U Centru za sigurnosne studije tvrde kako se nešto mora mijenjati.

„VSTV mora posvetiti mnogo više pažnje, ne samo sa tužiocima, jer vidimo da su i nosioci sudskih funkcija da su na optuženičkoj klupi, da su pokrenute istrage, tako da moramo nastaviti s daljom reformom pravosuđa“, smatra Denis Hadžović iz ovog centra.

Predsjednik VSTV-a dodaje da posljedice zbog političkih odluka mogu snositi jedino glavni sudije i tužioci koji su u procesu reizbora. Svi ostali mogli bi eventualno biti kažnjeni smanjenjem plate, ali ni to nije u skladu sa zakonom.

Izvor: Al Jazeera