Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića

Radovan Karadžić
Tužilaštvo traži da bude odbačen i dio Karadžićeve žalbe u kojem tvrdi da nije imao pravedno suđenje (EPA)

Haško tužiteljstvo zatražilo je u utorak, u nastavku rasprave o žalbi na presudu Radovanu Karadžiću, da Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u potpunosti odbaci žalbu bivšeg predsjednika Republike Srpske i zatražilo pooštravanje kazne na doživotni zatvor.

Tužiteljstvo smatra da su u prvostupanjskom postupku dokazani navodi iz presude kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora, a zatraženo je da bude odbačen i proceduralni dio njegove žalbe u kojem tvrdi da nije imao pravično suđenje, prenosi Tanjug.

Tužitelji su se žalili na dio presude kojom je Karadžić, osim u slučaju Srebrenice, oslobođen optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini i traže da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Prvostepena presuda 40 godina zatvora

Tijekom obraćanja Žalbenom vijeću u ponedjeljak tim obrane zatražio je da bude poništena prvostupanjska presuda i da se omogući novo suđenje.

Karadžić je u prosincu 2016. uložio Haškom sudu žalbu na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora za genocid počinjen u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini u periodu 1992–1995.

Pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu u ponedjeljak je počela dvodnevna žalbena rasprava u slučaju “Karadžić”.

I obrana i tužiteljstvo uložili su žalbu na prvostupanjsku presudu, koju je Haški tribunal donio 2016. godine.

“Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba”, ustvrdio je Karadžić, obrazlažući zahtjev da mu se ukine ili izmijeni prvostupanjska presuda.

Zločine koje su počinile postrojbe pod njegovim zapovjedništvom opisao je kao “marginalne i izolovane incidente”, čijim se počiniteljima odmah sudilo.

Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva

Žalbenim postupkom obrana traži oslobađajuću presudu, a tužiteljstvo doživotnu kaznu zatvora i reviziju dijela presude kojom je Karadžić oslobođen krivnje za genocid u šest općina u Bosni i Hercegovini.

Obrana pokušava uvjeriti žalbeno vijeće da je Karadžiću narušeno pravo na pravično suđenje i da njegova krivnja u prvostupanjskom postupku nije dokazana te je uložila 50 žalbi.

Tužiteljstvo zahtijeva da se Karadžićeva žalba u potpunosti odbaci.

Bivši predsjednik RS-a i vrhovni zapovjednik Vojske RS-a proglašen je krivim po deset od 11 točaka optužnice, uključujući i genocid počinjen nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, te višegodišnju opsadu Sarajeva, gdje je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Oslobođen je po točki za genocid u nekoliko općina na zapadu Bosne i Hercegovine.

Pravomoćna presuda do kraja godine

Karadžić je najviši političar kome je Haški sud, koji je lani završio s radom nakon 24 godine, izrekao presudu, nakon što je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević umro u pritvoru prije kraja suđenja.

Karadžić je nakon 13 godina bijega uhapšen 21. sprnja 2008. u Beogradu, gdje je radio pod lažnim identitetom kao iscjelitelj Dragan Dabić.

Vlasti Srbije izručile su ga Haškom sudu, a suđenje je počelo 26. listopada 2009. i završilo 7. listopada 2014.

Pravomoćna presuda očekuje se do kraja godine.

Izvor: Agencije