Tuzla: Radnici ne jedu, ne piju i odbijaju lijekove

Nekadašnji radnici tuzlanske Livnice, danas njene kćerke firme Bosnia Valves, poslije dvije sedmice štrajka glađu, prestali su uzimati i vodu i lijekove. Traže od Vlade Tuzslanskog kantona da riješi njihov radno-pravni status i da im uplati jednu minimalnu zaradu, koju nisu primili više od godinu dana.

Kapija je zaključana i do 18 radnika više nije moguće doći. Zatvorili su se i dodatno pooštrili štrajk. Ne uzimaju hranu i vodu i odbijaju liječenje. Ispred kruga fabrike nekoliko građana pruža im tihu podršku. Dan ranije ih je na ovom mjestu, kažu, bilo stotinjak. Tuzlaci su obilježavali godišnjicu februarskih protesta i prošetali se i do Livnice. Već dan kasnije broj je spao na njih petero.

“Moji su razlozi, kao građanina, da dam podršku ovim obespravljenim radnicima. Ja sam odlučio da im svojim prisustvom dam podršku”, govori Esad Bajrić, demobilizirani borac iz Tuzle.

Gradonačelnik bez komentara

Meliha Štefulj, radnica Tuzla Kvarca, pita se “gdje su ti građani, da podrže ove ljude?”

“Ne traje to sve od jučer. Aktuelna vlast kaže ‘bolne reforme'… Bolne reforme će osjetiti očito samo običan svijet, običan građanin. MI smo, izgleda, samo za njih statistika”, dodala je.

“Mislim da društvo ne bi trebalo da bude indiferentno na ovakve stvari, jer ovo je nešto strašno što se dešava. Kao što možete zaključiti, ljudi su na kraju snaga”, kaže nezaposlena Tuzlanka Lejla Klimentić.

Do radnika je uspio doći jedino gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Došao je da ih zamoli da prekinu štrajk, kako ne bi dalje narušavali svoje zdravlje. Podržao ih je i javno, u otvorenom pismu, koje je uputio vladama kantona i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Pozvao ih je da poduzmu sve moguće mjere i pomognu radnicima, a sa svoje strane obećao da će im Grad Tuzla osigurati novčanu i besplatnu pravnu pomoć. Poslije razgovora s radnicima, otišao je bez komentara.

Više informacija ne iznosi ni predsjednik sindikata radnika Livnice Osman Sofić. Kaže, tako su ga zamolili radnici. Govori, ipak, šta su njegovi naredni potezi nakon što je s predstavnicima tuzlanske i federalne vlade pregovarao o pomoći za kolege.

“Mi u ponedjeljak otvaramo račun na koji se može uplatiti onaj novac za koji je pričano da je problem zakonske regulative i pomoći federalne i kantonalne vlade. Znači, ja koliko sam razumio, nije u pitanju novac, već zakonska regulativa kako ga isplatiti”, dodaje.

Ročište 11. februara

Bosnia Valves je firma koju je 2003. godine osnovala Livnica čelika Tuzla i na koju je prebacila većinu svojih radnika. Nema kapitala, niti direktora i uprave. Kada je Livnica prošle godine otišla pod stečaj, radnici su ostali bez uplaćenog radnog staza i mogućnosti da naplate svoja potraživanja.

Za 11. februar zakazano je ročište na kojem će Općinski sud u Tuzli razmatrati pokretanje stečaja i u Bosnia Valvesu, iz Tuzle javlja novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

“Molbu gradonačelnika Tuzle da prekinu štrajk radnici nisu prihvatili. Istrajaće, kažu, u svojim zahtevima. Tek kad oni budu ispunjeni, ponovo će početi da uzimaju hranu, vodu i lekove”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera