Tuzla: Revolt radnika zbog plata političara

U Tuzli su protesti postali stalna pojava, a na ulicama su ponovno radnici tvornice obuće “Aida”.

Od nekadašnjeg industrijskog centra, Tuzla je postala centar nezaposlenosti, a znatno je više ljudi bez posla od onih koji rade, javlja Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Zvanična statistika taj odnos prikazuje kao 100.000 nezaposlenih prema 80.000 koji idu na posao. Vlasti najavljuju promjene, ali traže vrijeme.

Radici “Aide” Rade po tri i više desetljeća, a više od polovice tog radnog vijeka bore se bezuspješno za svoja prava.

“Ove godine ispunjavam uslove za prijevremenu penziju, a ne mogu otići dok mi ne uplate. I čekam. Ja sam sad na čekanju. Ustvari, mi smo na čekanju, evo, 18 godina”, kazala je radnica Božica Tinjić.

Radnici tvornice obuće “Aida” traže uplatu blizu tri miliona eura za doprinose, kako bi im bio upisan 18-ogodišnji radni staž, a odgovor ih obeshrabruje.

Hasan Užičanin, iz Sindikata radnika “Aide”, kazao je: “Od ovih naših političara sam dobio četiri prekršajne prijave i dva poziva na sud. Zbog ovoga što radimo. Što tražim svoja ljudska prava i radnička prava. Pozivaju me po sudovima za kršenje javnog reda i mira. To nema nigdje”.

S radnicima je često Irma Isić, novinarka portala Tuzlanski.ba, koja prati događanja u Tuzli i njenoj okolici.

Pesimizam u Tuzli

Kaže kako posljednjih nekoliko godina općenito prevladava pesimizam.

Ona je kazala: “Ako želim da uradim neku pozitivnu priču, vjerujte, ja se toliko moram da potrudim da nađem neki pozitivan primjer u moru ovih nekih ružnih situacija sa kojima se danas suočavamo”.

Zato je odjeknula vijest kako se nekome povećavaju plaće i odmah izazvala dodatni revolt jer je sebi primanja podigla prije nekoliko mjeseci izabrana Skupština.

“Odluka o povećanju plaća donesena je jednoglasno. Sada se u oporbi pravdaju kako su mislili da se primanja zapravo smanjuju. O čemu je riječ? Donesena je odluka o umanjenju primanja za 10 posto, no to je manje smanjenje u odnosu na ono prošlogodišnje koje je iznosilo 30 posto. Tako da se u praksi plaće skupštinarima povećavaju”, javlja Pavković.

Nezadovoljan je odlukom i novi premijer, kojem je skupštinska odluka dodatno otežala poziciju.

“Ja sam reagirao jednom inicijativom prema Skupštini, gdje sam tražio da se ta odluka stavi van snage”, poručio je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Kratak staž

Premijer podsjeća kako Vlada radi tek 16 dana.

“Očekujemo da brzo Ministarstvo energetike i industrije izađe s analizom i da jasan plan i program mjera sanacije ovih privrednih društava”, dodao je Gutić.

Od prošlog mjeseca i službeno postoji Sindikat solidarnosti. Izrodio se iz prošlogodišnjih velikih protesta i okuplja 4.000 radnika iz 24 propala poduzeća. Taj svojevrsni nadsindikat je nužnost, kaže njegov predsjednik Sakib Kopić.

Kopić je rekao: “Zbog nerada ovih postojećih sindikata. Gdje su oni? Radnici ‘Aide’ štrajkaju, gdje je njihov granski sindikat? Nema ih. Dakle, njima je dobro. Oni su jednostavno u službi politike. Zato smo i osnivali ovaj nezavisni sindikat. Ovo je istinski nezavisni sindikat. Nema šanse da može nekoga od nas neki političar kupiti”.

Ako Skupština ne povuče odluku o većim plaćama, sindikalisti prijete masovnim protestima, a očekuju i dodatne mjere. Među prvima je ukidanje finansiranja stranaka.

Izvor: Al Jazeera