TV sapunica povod za političku dramu

Odluka jedne tajlandske TV stanice da ne emitira posljednju epizodu popularne sapunice, u čijem su centru crna magija i korumpirani političari, izazvala je bijes javnosti.

Kako iz Bangkoka izvještava reporter Al Jazeere Wayne Hay, neki sumnjaju da je za taj potez odgovorna Vlada.

Prije emitiranja posljednje epizode, serija je ukinuta i gledaoci nisu vidjeli kraj. Uprava Kanala 3 je u saopćenju navela da je sadržaj sporne epizode sapunice “Nua Mek” neprikladan za emitiranje.

‘Društvena odgovornost’

“Nua Mek” ili  “Iznad oblaka” serija je u kojoj su glavni likovi premijer, njegov korumpirani zamjenik i čarobnjak koji manipulira obojicom.

Mnogi, uključujući opozicionu Demokratsku stranku, odmah su pomislili da je sadržaj finalne epizode previše kontroverzan za Vladu, te da su se političari umiješali i zabranili emitiranje.

„Vlada ne govori televizijskim stanicama šta smiju emitirati. Odluku o tome trebaju donijeti sama uprava kanala ili producenti serije. Oni moraju biti društveno odgovorni kad je riječ o sadržaju programa”, kaže Suranand Vejjajiva, sekretar premijera.

“Ironično je da je prvu veliku političku dramu ove godine izazvala televizijska sapunica. Tajlandska politička scena ponekad se zaista čini kao stvarna sapunica. Često je puna intriga i glasina, a ponekad su tu čak i optužbe za vanbračne afere i ubistvo”, kaže Hay.

Izbjegavanje sukoba

Na Tajlandu transparentnost je rijetka, kao i otvorena rasprava o osjetljivim pitanjima. O njima se uglavnom tiho govori, što ostavlja prostora aluzijama i špekulacijama.

Kanalu 3 trebalo je pet dana da izda saopćenje u kojem je rečeno da nije bilo političkog miješanja u odluku, nego da je finalna epizoda previše nasilna za emitiranje.

„U ovoj zemlji i danas je uveliko prisutna seoska kultura. Mi ne znamo živjeti u urbanom društvu. U seoskoj kulturi sukob se izbjegava, sve se svodi na glasine koje dovode do stvaranja mitova i praznovjerja”, kaže sociolog Sulak Sivraksa.

Neopravdana cenzura nije nikakva novina na Tajlandu.

U ovom slučaju Kanal 3 tvrdi da je riječ o samocenzuri, a ne o djelovanju mračnih političkih sila. 

Kako kaže Hay, ni gledaoci nisu dobili priliku da odluče šta žele gledati.

“U demokratskoj zemlji, u kojoj politika svugdje ima svoje prste, neki ovaj potez smatraju diktatorskim”, izvijestio je on.

Izvor: Al Jazeera