Twitter ismijava saudijske planove da Katar pretvori u ‘otok’

Hashtag #SalwaPomorskiKanal postao je viralan na Twitteru (Al Jazeera)

Korisnici Twittera na Bliskom istoku ismijali su saudijski plan da iskopa pomorski kanal duž saudijsko-katarske granice, rekavši da on nikad neće vidjeti svjetlo dana.

Saudijski list Sabq izvijestio je u četvrtak da će projekt, koji još čeka na zvanično odobrenje, uključivati izgradnju pomorskog kanala između saudijskih regija Salwa i Khawr al-Udayd.

Sabq je naveo da će vodeni put biti dug 60 kilometara, širok 200 metara i dubok 15 do 20 metara, što će omogućiti da njime plove “transportni i putnički brodovi”.

List je naveo da će pojas zemlje dužine jednog kilometra, sjeverno od kanala, koji graniči s Katarom, postati “vojna zona”, čime će se trajno okončati kopnena trgovina između dvije zaljevske zemlje.

Katar ne da svoj suverenitet

Navedeno je da su početni troškovi projekta 750 miliona dolara te da bi on mogao biti okončan u roku 12 mjeseci. Do antikatarskog stava došlo je tokom ilegalne saudijske blokade arapske zaljevske države, a Rijad je Kataru nametnuo kopneni, zračni i pomorski embargo.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat također su prekinuli veze s Katarom te zabranili katarskim državljanima da ulaze u njihove zemlje.

Kvartet je iskazao nezadovoljstvo katarskom vanjskom politikom te pozvao tu zemlju da “promijeni svoj smjer”.

Prema medijskim izvještajima, četiri zemlje žele normalizirati odnose s Izraelom i stvoriti regionalnu alijansu protiv Irana.

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani, katarski emir, rekao je da je spreman na razgovore sa susjedima, ali je odbio popustiti pritisku i prepustiti suverenitet svoje zemlje.

‘Njihova srca ispunjena su mržnjom i zavišću’

Stotine korisnika društvene mreže iskazali su na Twitteru podršku katarskom emiru i osudili najavu gradnje kanala, a arapski hashtag #SalwaPomorskiKanal najpopularnija je tema na tom servisu u Saudijskoj Arabiji i Kataru.

Evo nekih komentara korisnika:

Korisnik Ghanem al-Masarir kazao je: “Ako bi saudijsko čelništvo moglo izbrisati Katar s mape, onda bi to i uradilo. Njihova srca ispunjena su mržnjom i zavišću, jer nastoje namjerno poniziti i slomiti sve one koji se ne slažu s njima.

#SalwaPomorskiKanal samo je propagandni alat i način da nas preplaše kako bismo im dali ključeve Katara.

Konačno odobrenje za takav projekt daje se u Washingtonu, Rijad se može samo igrati fotografijama i hashtagovima.”

Wajdan al-Qarni rekao je: “Uobičajeno je da, kad dvije zemlje imaju spor, onda one i zarate, ali ako je Saudijska Arabija uzrujana, ona će samo promijeniti vaše mjesto na mapi.”

Jedan korisnik napisao je da Saudijska Arabija ima dugu historiju propalih projekata, uključujući propali ekonomski grad Hail, zatim propali plan za gradnju nuklearnih reaktora te najveći svjetski park u Rijadu.

Faisal je napisao: “Bez obzira na to šta se napiše na Twitteru o pretvaranju Katara u otok, postoji nekoliko kriterija i faza koji moraju biti odobreni u međunarodnom zakonu prije nego što se pomisli na izoliranje zemlje i gradnju vodene granične linije. Mohammad bin Salman neće moći ovo provesti na terenu i realizirat će plan samo na Twitteru.”

U međuvremenu je korisnik Twittera Q. al-Marri napisao: “Njihovi su zahtjevi propali. Njihovi planovi da uđu s vojskom propali su. Njihovi planovi da pokrenu puč i svrgnu Al Thanijevo čelništvo propali su. Propali su napori da se podijele građani Katara. Propao je njihov plan da ekonomski oslabe Katar. Sve što vam je preostalo jest da iskopate Salwu, tako da učinite to, učinite uslugu objema stranama.”

Izvor: Al Jazeera