Twitter: Kraljice, djeca su gladna

Izvor: The British Monarchy/YouTube

Ujedinjeno Kraljevstvo proslavlja deveseti rođendan Elizabeth II, najdugovječnije britanske kraljice i po godinama života i po godinama provedenim na tronu.

Dok pristižu rođendanske čestitke iz svih krajeva svijeta, korisnici društvenih mreža šalju i poruke o stanju u britanskom društvu, podsjećajući na činjenicu da dio britanske djece gladuje zbog siromaštva.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. aprila 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. februara 1952.

Devetog septembra prošle godine nadmašila je svoju praprabaku Victoriju (1837-1901) po dužini boravka na prijestolju. Kraljica Victoria je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana.

Kraljica Elizabeth II je u braku s princom Phillipom 68 godina.

Tokom njene vladavine promijenilo se 12 britanskih premijera, počevši od Winstona Churchilla.

Brojne čestitke

Kraljica je posjetila 117 zemalja i proputovala 1,7 milijardi kilometara, ali je jedina Britanka koja nema pasoš, jer se pasoši izdaju u njeno ime. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu i druge dokumente.

Iako rođendane inače slavi privatno, ove godine to će biti malo drugačije.

Na svečanosti u dvorcu Windsor kraljica će dobiti rođendansku tortu od narandže koju je pripremila Nadiya Jamir Hussain, pobjednica britanskog televizijskog kulinarskog takmičenja.

“Morala sam se uštinuti da se uvjerim da ne sanjam”, rekla je Hussain, a prenosi Hina.

Britanska kraljevska porodica objavila je službene portrete u čast kraljičinog 90. rođendana, a koje je snimila poznata američka fotografkinja Annie Leibovitz.

Britanski premijer David Cameron odao je u četvrtak počast kraljici Elizabeth II.

Navečer će joj na privatnoj svečanoj večeri rođendan čestitati njena porodica. U petak očekuje posjetu američkog predsjednika Baracka Obame.

Čestitke već stižu. Počeo je unuk, princ William. “Ona je moja baka, ali je i šefica države. Nevjerovatan je izvor nadahnuća”, poručio je.

Britanske novine već su izdale posebna izdanja posvećena osobi koju Daily Telegraph zove “najslavnijom ženom svijeta”.

Britanska pošta je objavila 10 specijalnih poštanskih marki povodom kraljičinog rođendana, među kojima je i jedna fotografija na kojoj je snimljen portret četiri generacije britanske kraljevske porodice.

Kritike na društvenim mrežama

Ipak, neki nisu pretjerano oduševljeni kraljičinim rođendanom. Uz čestitke, korisnici društvene mreže Twitter uputili su poruke negodovanja kraljici.

“Sretan rođendan, gospođo. Jeste li znali da djeca idu u školu gladna? Niste? To je zato što vas nije briga”, piše @MorriganWolfe.

https://twitter.com/Will8men/status/722900808619036672

“Iskreno se nadam da će kraljica imati sretan rođendan. Međutim, ne znam kako može, jer toliko njenih ‘podanika’ je gladno”, poručuje @Will8men.

“Volim historiju, ali nema mjesta kraljevskoj porodici i kraljici u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oni su Nijemci. Britanci su bili Kelti, a ne članovi njemačke kraljevske porodice”, napisala je @Alice_Pink.

Izvor: Twitter i agencije