Twitter: Kritike premijeru Izraela zbog zločina nad Palestincima

Netanyahua su pitali 'koji mu je ratni zločin omiljeni hobi' (AP)

Sesija pitanja i odgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom najavljena na Twitteru korištenjem hashtaga #AskNetanyahu je izazvala hiljade negativnih komentara na njegov račun i izraelskog tretmana Palestinaca na okupiranim teritorijama.

Čelnici zemalja Zapada često odgovaraju na pitanja na Twitteru, a izraelska kampanja ove vrste brzo se okrenula protiv Netanyahua.

Korisnik Twittera Ramah Kudaimi je upitao izraelskog premijera koji mu je ratni zločin omiljeni hobi.

Sesija pitanja i odgovora je najavljena uoči 15. maja, koji Izrael proslavlja kao Dan nezavisnosti, a Palestinci zovu al-Nakba ili katastrofa, zbog gubitka njihove domovine, koja je 1948. godine postala Izrael.

Mnogi korisnici Twittera su napali Netanyahua zbog rata koji je Izrael vodio protiv Gaze 2014. godine. Optužili su ga za ratne zločine i za loše postupanje prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali te zbog njegovog nastavka blokade Pojasa Gaze.

Elizabeth Tsurkov je upitala zašto izraelski vojnici pucaju na ribare i farmere u vodama Gaze i u tampon-zoni, iako oni ne predstavljaju opasnost po Izrael.

Korisnik Twittera Tal Shafik je Netanyahua upitao kad će podnijeti ostavku.

Neki korisnici Twittera su iskoristili priliku da upitaju Netanyahua o unutrašnjoj politici Izraela, od postupanja prema preživjelim žrtvama holokausta do pitanja kojim se pruža podrška.

Tako je Jeff Addison upitao izraelskog premijera šta je trenutno najveća prijetnja izraelskoj sigurnosti i šta vidi kao buduće prijetnje.

Novinar Al Jazeere Mehdi Hasan je iskoristio priliku da pozove Netanyahua na razgovor u njegovu dijalošku emisiju Head to Head koja se emitira na Al Jazeeri English iz Washingtona.

“Poštovani Netanyahu, intervjuirao sam vaše ministre pravde i vanjskih poslova, te Vašeg prethodnika. Da li biste i Vi gostovali u mojoj emisiji?”, upitao je Hasan, na šta je dobio odgovor iz ureda izraelskog premijera: “Nadam se da ćete me jednog dana pozvati u Vaše sjedište u Kataru. Pozovite i Messija”.

Izvor: Al Jazeera