Twitter: Kritike S. Arabiji zbog ‘crne liste’ simpatizera Katara

Saudijci su počeli objavljivati imena ljudi koji su iskazali solidarnost sa Katarom (Twitter)

Saudijcima je rečeno da objave imena i identitete svakog ko na Twitteru pokazuje naklonost prema Kataru, a viši saudijski zvaničnik je rekao da će se “pratiti” svako ime prijavljeno putem društvene mreže.

Saoud al-Qahtani, savjetnik saudijskoj kraljevskog dvora, pokrenuo je u petak hashtag #TheBlacklist (crna lista), kojim poziva Saudijce da “navedu svako ime za koje smatraju da treba biti dodato uz hashtag #TheBlacklist”.

Qahtani je također na toj društvenoj mreži napisao da svako ko “kuje zavjeru” protiv Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Bahreina, zemalja koje su prekinule diplomatske veze sa Katarom, neće moći pobjeći od suđenja.

 

 

Odgovarajući na Qahtanijevu poruku, Saudijci su počeli dodavati imena disidenata i aktivista koji su iskazali solidarnost sa Katarom.

Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova UAE-a, među prvim je iskazao podršku za ovu crnu listu, napisavši na Twitteru: ” Saud al-Qahtani je važan glas… i njegova poruka o ‘crnoj listi’ je izuzetno važna”.

UAE je zabranio svaki vid iskazivanja solidarnosti s Katarom, a simpatiziranje te zemlje je sada prekršaj kažnjiv do 15 godina zatvora.

Četiri države su optužile Dohu za finansiranje “terorizma”, što je optužba koju Katar odlučno negira.

Grupa predvođena Saudijskom Arabijom je 22. juna objavila listu od 13 zahtjeva, među kojim je gašenje Al Jazeere, ograničavanje veza sa Iranom te izbacivanjem turskih vojnih stacioniranih u zemlji kao preduvjet za ukidanje blokade.

Do tog poteza je došlo nakon što su četiri države 5. juna prekinule veze sa Katarom i nametnule kopnenu, morsku i zračnu blokadu toj zemlji.

Doha je odbacila zahtjeve.

Od kad je izbio diplomatski spor, slogani protiv Katara i oni kojim se iskazuje podrška toj zemlji su među najpopularnijim temama o kojim se raspravlja na Twitteru na arapskom jeziku. Ta društvena mreža je izuzetno popularan medij za izražavanje stavova u arapskom svijetu, posebno u Saudijskoj Arabiji.

Korisnici društvenih mreža na Twitteru su se šalili na račun Qahtanijevih izjava te su izgrdili zvaničnika zbog drakonskih mjera.

Kuvajtski korisnik @Kuwait_okk je prozvao blokadu Qahtanija te ga optužio da krši ljudska prava.

 

 

Drugi korisnik je napisao: “Dobro došli u Sjevernu Koreju”.

 

 

Neki korisnici su iskoristili priliku da ismijavaju Qahtanija, dodajući imena istaknutih satiričara.

 

 

Jedan korisnik je napisao da bi bio počašćen da bude na takvoj listi i zatražio je da bude dodat onom za šta je kazao da djeluje kao “dobro društvo”.

 

 

Izvor: Al Jazeera