Twitter: Kritike zbog tvrdnji da Katarani ne podnose tursku hranu

Hashtag #KatarskiStomak veoma brzo je postao najpopularniji u Kataru (Twitter)

Korisnici Twittera na Bliskom istoku ismijali su glavnog urednika saudijskih novina koji je kazao da se Katarani muče kako bi se privikli na tursku i iransku hranu nakon što su zaljevske zemlje nametnule blokadu Dohi.

U intervjuu saudijskoj televiziji Al-Arabiya, Jamil al-Ziabi, urednik Okaza, kazao je da su Katarani primorani da prihvate zahtjeve svojih susjeda, budući da se “katarski stomaci ne mogu tako brzo naviknuti na turske i iranske proizvode”.

U najvećoj diplomatskoj krizi u regiji posljednjih godina, Saudijska Arabija i saveznici, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein, prekinuli su sve veze sa Katarom i uspostavili kopneni, zračni i pomorski embargo toj zemlji prošlog ponedjeljka. Zaljevske zemlje optužuju Dohu da podržava terorizam, a Katar, koji većinom od tih zemalja uvozi hranu i namirnice, snažno negira optužbe.

Ovi potezi su prouzrokovali strah od nestašice hrane i vode u Kataru.

Za manje od 24 sata od uvođenja embarga, Turska je poslala teretne avione natovarene mlijekom, jogurtom i proizvodima od peradi kako bi spriječila moguću nestašicu hrane tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana. Iran je također poslao nekoliko aviona hrane, uključujući voće i povrće.

Stotine korisnika društvenih mreža iskoristile su priliku da se našale na račun komentara Ziabija, koristeći hashtag #KatarskiStomak na arapskom jeziku. To je postao najpopularniji hashtag u Kataru.

Ovo su neke od njihovih reakcija:

Nouf Almannai je uz objavljeni videosnimak poslala šaljivu poruku: “Tursko mlijeko truje vaš stomak”.

Korisnik Twittera @Shwa5i_87 je objavio videosnimak uz komentar: “Ovako Katarani jedu”.

 

Mohammed Makki je napisao: “Želio bih se nasmijati, ali zbog turskog sehura (doručak tokom ramazana) od sinoć, moj osjetljivi katarski stomak krči”.

Shaikha Qatariya je objavila fotografiju žene koja leži na mermernom podu, uz napomenu: “Ovako ja izgledam nakon što popijem tursko mlijeko”.

Sumeyya preporučuje rješenje za probleme Katarana: “Turska mineralna/izvorska voda je odlična za stomačne probleme”.

Izražavanje saosjećanja sa Katarom na društvenim mrežama smatra se krivičnim prekršajem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu. Predviđena je kazna do 15 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera