Twitter omogućava cenzuru

Mikroblog servis je otkrio promjenu pravilnika dok pokušava proširiti poslovanje.

Twitter tvrdi da se neke zemlje toliko razlikuju od njihovih ideja da tamo ne bi opstali [EPA]

Mikroblog servis Twitter je najavio da je promijenio tehnologiju koja će omogućiti da se poruke cenzurišu u određenim zemljama.

Najava je došla u trenutku kada ova američka kompanija pokušava proširiti poslovanje u novim zemljama i povećati broj korisnika da bi povećala profit.

Twitter trenutno ima 100 miliona aktivnih korisnika.

U četvrtak su objavili mogućnost pisanja jezicima s desna na lijevo – farsi, hebrejski, arapski i urdu.

Informacija o cenzuri koja je objavljena na zvaničnom blogu kompanije zabrinula je javnost da na ovaj način narušavaju slobodu govora.

U tom članku Twitter govori da u svojoj globalnoj ekspanziji idu u „zemlje koje imaju drugačije ideje o slobodi izražaja“.

"Neke zemlje se toliko razlikuju od naših ideja da mi tamo ne bismo opstali.“

Kompanija kaže da će nove mogućnosti biti unapređenje u odnosu na staru tehnologiju u kojoj su se tweetovi zauvijek brisali.

Imperija socijalne revolucije

Twitter kaže da su odobrili nove značajke razmišljajući o transparentnosti. U potezu sličnom Googlovom, Twitter govori da će „pokušati objasniti korisnicima i jasno označiti kada je sadržaj uskraćen“.

Iako Twitter još nije pokrenuo ovu tehnologiju, oni će kao i Google, dijeliti zahtjeve kompanija, pojedinaca i vlada na internet stranici chillingeffects.org.

Poruke od 140 karaktera koje se popularno nazivaju „tweets“ neki smatraju odgovornima za proteste Pokreta zelenih i nedavni pokret u arapskom svijetu, a Twitter je prigrlio tu ulogu.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost pri UN-u Mark Pfeifle predložio je da Twitter, zbog uloge u Green Movementu dobije Nobelovu nagradu za mir.

Većina tweetova koji su se prije brisali sadržavali su dječiju pornografiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.