Oglasi

Twitter omogućava cenzuru

Mikroblog servis je otkrio promjenu pravilnika dok pokušava proširiti poslovanje.
Twitter tvrdi da se neke zemlje toliko razlikuju od njihovih ideja da tamo ne bi opstaliEPA

Mikroblog servis Twitter je najavio da je promijenio tehnologiju koja će omogućiti da se poruke cenzurišu u određenim zemljama.

Najava je došla u trenutku kada ova američka kompanija pokušava proširiti poslovanje u novim zemljama i povećati broj korisnika da bi povećala profit.

Twitter trenutno ima 100 miliona aktivnih korisnika.

U četvrtak su objavili mogućnost pisanja jezicima s desna na lijevo – farsi, hebrejski, arapski i urdu.

Informacija o cenzuri koja je objavljena na zvaničnom blogu kompanije zabrinula je javnost da na ovaj način narušavaju slobodu govora.

U tom članku Twitter govori da u svojoj globalnoj ekspanziji idu u „zemlje koje imaju drugačije ideje o slobodi izražaja“.

"Neke zemlje se toliko razlikuju od naših ideja da mi tamo ne bismo opstali.“

Kompanija kaže da će nove mogućnosti biti unapređenje u odnosu na staru tehnologiju u kojoj su se tweetovi zauvijek brisali.

Imperija socijalne revolucije

Twitter kaže da su odobrili nove značajke razmišljajući o transparentnosti. U potezu sličnom Googlovom, Twitter govori da će „pokušati objasniti korisnicima i jasno označiti kada je sadržaj uskraćen“.

Iako Twitter još nije pokrenuo ovu tehnologiju, oni će kao i Google, dijeliti zahtjeve kompanija, pojedinaca i vlada na internet stranici chillingeffects.org.

Poruke od 140 karaktera koje se popularno nazivaju „tweets“ neki smatraju odgovornima za proteste Pokreta zelenih i nedavni pokret u arapskom svijetu, a Twitter je prigrlio tu ulogu.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost pri UN-u Mark Pfeifle predložio je da Twitter, zbog uloge u Green Movementu dobije Nobelovu nagradu za mir.

Većina tweetova koji su se prije brisali sadržavali su dječiju pornografiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije