Twitter priča: Presuda bosanskom kasapinu

Veliki broj reakcija na društvenim mrežama nakon presude (Twitter)

Nekoliko trenutaka nakon presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu krenula je lavina reakcija na društvenim mrežama.

Tako je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown napisao: “Ubica Srebrenice doveden je pravdi. Oni koji cijene vladavinu prava u ratu pozdravit će to. Oni koji su krvarili u bosanskim ratovima dobili su odmazdu. Oni koji u Bosni razumiju da nema mira bez pravde sada mogu s više samopouzdanja gledati u budućnost.”

Odluku Haškog suda pozdravio je visoki komesar UN-a za ljudska prava, princ Zeid bin Ra'ad al-Hussein.

“Velika pobjeda pravde”, kazao je Al-Hussein za osudu bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je danas da je presuda Ratku Mladiću za genocid važna da se osigura pravda za žrtve.

“Mi danas mislimo na Srebrenicu. Moramo također osigurati da počinioci tih djela i promotori genocidne ideologije nastave plaćati za zlo koje je pušteno iz Beograda”, napisao je Thaci na Twitteru.

 

 

Iz Amnesty UK-a navode: “Korak ka pravdi, Ratko Mladić ‘kasapin Bosne’ proglašen krivim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Osuđen na doživotni zatvor.”

Prvi čovjek britanske organizacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi ističe da je “čekao 22 godine da vidi da Mladić dobija doživotni zatvor za genocid i zločine protiv čovječnosti.”

“Moje su misli sa žrtvama i porodicama”, dodaje.

Poznata novinarka Christiane Amanpour istilče da je ovo “historijski dan, naročito za žrtve”.

“Ratko Mladić dobio je doživotni zatvor u Hagu, proglašen krivim za 10 od 11 tačaka, među kojima su genocid, istrebljenje, ubistvo i nezakoniti napadi na civile”, navodi ona.

Reagovali su i “obični” ljudi, pa tako Andris Stastoli piše da je konačno, nakon 20 godina, pravda pobijedila.

“Mladić je proglašen krivim po optužbama za genocid. Nema pomirenja bez pravde i nekažnjivost nikad ne može biti opcija. Neka se srame svi koji su ga (Mladića) skrivali i podržavali.”

Profesor iz austrijskog Graza Florian Bieber ističe:

“Prije deset godina Aleksandar Vučić želio je imenovati ulice po njemu. Država ga je krila 15 godina. Sada je Mladić osuđen na doživotni zatvor za svoje zločine. Iskreno obračunavanje s onima koji su pomagali, podržavali i krili ovog ratnog zločinca tek treba početi.”

Poruku je poslao i korisnik Twittera pod nadimkom Južnomoravac: “Srpski narod nije kriv, kriv je Mladić!”

Ipak, ima i onih koji misle drugačije.

 

Izvor: Al Jazeera