U Afganistanu ubijeno 25 ustanika

Očekuje se da će SAD povući iz Afganistana 34.000 vojnika u roku od godinu dana (EPA)

Afganistanske i koalicione snage ubile su najmanje 25 ustanika i trojicu njihovih komandanata u odvojenim operacijama širom zemlje u protekla dva dana.

Afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je u srijedu da je 15 pobunjenika ubijeno tokom afganistanske operacije koja je izvedena u Mehterlamu, glavnom gradu istočne provincije Laghman, a da je u utorak ubijen i pobunjenički komandant Qari Almas, prenosi AP.

Očekuje se da će se sukobi intenzivirati u proljetnoj sezoni, nakon teških snjegova koji se počinju topiti u sjevernom i istočnom Afganistanu.

Američka agencija podsjeća da međunarodne koalicione snage pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država imaju oko 100.000 vojnika u zemlji, uključujući i oko 66.000 iz SAD-a.

Očekuje se da će SAD povući svojih 34.000 vojnika u roku od godinu dana, a njihovi saveznici će također znatno reducirati snage.

Afganistanske snage će preuzeti odgovornost za sigurnost početkom proljeća, nekoliko mjeseci prije roka.

Zajedničke operacije

U međuvremenu je NATO saopćio da su koalicione snage ubile 10 pobunjenika tokom zajedničkih operacija s afganistanskim snagama koje su izvedene u utorak na jugu i istoku Afganistana.

Prema podacima NATO-a, pet pobunjenika je ubijeno u oblasti Andar, u istočnoj provinciji Ghazni, tri u operaciji u istočnoj provinciji Logar, a dva u južnoj pokrajini Helmand.

U zračnom napadu NATO snaga u utorak je ubijen visoki talibanski komandant u južnoj pokrajini, rekao je afganistanski dužnosnik.

Ismail Khoutak, direktor Zajedničkog operativnog centra u regiji, identificirao je pobunjenika kao Khana Muhameda, poznatog pod nadimkom Shamssullah.

On je rekao Muhamed predvodio ustanike u Mus-a-Qala okrugu.

NATO je potvrdio u saopćenju da je talibanski komandant poginuo u operaciji.

Izvor: Agencije