U Africi hiljade siročadi zbog ebole

Epidemija ebole će zemlje Subsaharske Afrike koštati između tri i četiri milijarde dolara, procjena je Svjetske banke. To je ispod prethodne prognoze najgoreg scenarija i štete od 32 milijarde dolara.

Iz Svjetske banke su novu prognozu objasnili uspješnim suzbijanjem tog virusa u pojedinim zemljama. Međutim, podsjećaju da rizik još postoji, jer je i dalje neophodan visok stepen spremnosti i pažnje.

Iz UNICEF-a je saopćeno da bi hiljade djece širom Zapadne Afrike mogle ostati siročad zbog epidemije ebole. Samo u Sijera Leoneu taj broj bi mogao iznositi 5.000.

Kad god neko premine od ebole, to promijeni živote mnogih ljudi, poput Idrisse, koji je ostao bez roditelja. On je preživio zarazu ebolom, ali njegov otac i još sedam članova porodice nisu.

Poruke preko radio-valova

“Zaista je teško, jer je on bio odgovoran za moje obrazovanje, za plaćanje računa, za donošenje hrane u kuću. Od kada je umro, sve se promijenilo, uopće nam nije lako”, kazao je Idrissa.

Iz UNICEF-a kažu da bi hiljade djece samo u Sijera Leoneu mogle ostati siročad zbog ebole.

Matthew Dalling iz UNICEF-a je rekao: “Znam da Ministarstvo socijalnih pitanja trenutno ima otprilike 1.000 registrirane djece u svojoj bazi podataka. Ali, procjenjujemo da bi ih moglo biti čak 5.000.”

U Sijera Leoneu broj novih slučajeva i dalje raste. Neprestani problem je sigurno uklanjanje tijela žrtava. Timovi za sahranjivanje preminulih izlažu se velikom riziku. Ali, kažu da se situacija u posljednje vrijeme popravila.

“Ljudi sada sarađuju s nama, dok ranije nije bilo tako. Bez problema nam predaju tijela umrlih. Ranije sam se plašio ovog posla, u svakom trenutku sam bio spreman zaštititi se. Više se ne plašim”, rekao je Alimamy Sesay, član tima za sahranjivanje žrtava.

U Maliju je borba protiv virusa proširena na radio-valove. Radio-stanica Benkan iz Bamaka šalje jasnu poruku.

Do sada umrlo 5.420 osoba

Radijski voditelj Modibo Sanogo je rekao: “Između 70 i 80 posto stanovništva Malija je nepismeno ili polupismeno. Zato im, umjesto da objavljujemo vijesti u novinama, na ovaj način pokušavamo objasniti šta se dešava u Maliju i u inostranstvu.”

Ova inicijativa dio je medijske politike Vlade, koja pokušava informirati ljude o mjerama predostrožnosti koje trebaju poduzeti.

Od virusa ebole do 16. novembra umrlo je 5.420 osoba od 15.145 zaraženih, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema prethodnom izvještaju, do 11. novembra bilo je 5.177 umrlih od 14.413 zaraženih u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu, Maliju, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Najviše smrtnih slučajeva je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

SZO je u oktobru proglasio kraj epidemije u Senegalu i Nigeriji.

Izvor: Al Jazeera