U akciji ‘Ringišpil’ u BiH uhapšeno 17 osoba

Akcija 'Ringišpil' provodi se po nalogu Suda i Tužilaštva BiH na nekoliko lokacija (EPA)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u srijedu su počeli s provođenjem operativne akcije “Ringišpil”, aktivnosti su nastavljene i u četvrtak, pri čemu je uhapšeno 17 osoba.

Aktivnosti u ovom predmetu provode se po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, policijskim službenicima Ministarstava unutrašnjih poslova Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona te bh. entiteta Republika Srpska.

U srijedu su na području Kiseljaka izvršeni pretresi na pet lokacija i uhapšene su dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, zloupotreba osiguranja, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera ili utega, davanje lažnog iskaza i pranje novca, čime je oštećen budžet Bosne i Hercegovine i druga pravna lica za višemilionski iznos.

Privremeno oduzeto oružje

Izvršeni su pretresi objekata na više lokacija na području Visokog, Pala, Istočne Ilidže i Ljubuškog, a u prostorije SIPA-e pozvan je veći broj osumnjičenih osoba, od kojih je 15 uhapšeno, također zbog postojanja istih osnova sumnje.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, određena dokumentacija, skupocjena vozila ukupne vrijednosti više od 500.000 eura, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi.

Kriminalistička obrada uhapšenih osoba je u toku, a o njihovom daljem statusu će odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Izvor: Agencije