Oglasi

U akciji USKOK-a uhapšeni policajci

Među 37 privedenih i 11 policajaca osumnjičenih za primanje mita zbog dojava o kontroli vozila i saobraćaja.
Policija, PolicajacU Sindikatu policije kažu da ako se policijske ovlasti daju komunalnim redarima, policajaca ni ne trebaReuters - Ilustracija

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u utorak je izveo akciju u kojoj je uhapšeno 37 osoba, od čega 11 policajaca.

Kako je iz Zagreba izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, pripadnici policije osumnjičeni su da su za novac i druge darove vlasnicima autoprijevozničkih firmi i obrt javljali kada će biti provođeni nadzori vozila, te sigurnosti saobraćaja i prijevoza opasnih tvari.

Među uhapšenima je i 26 zaposlenika, odgovornih osoba i vlasnika prijevozničkih firmi, izvijestilo je hrvatsko Državno odvjetništvo.

'Zloupotreba ovlasti'

Tereti ih se za više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na te zloupotrebe, primanja i davanja mita, te protuzakonitog posredovanja

USKOK sumnja da je 10 policajaca iz bjelovarsko-bilogorske i jedan iz koprivničko-križevačke policije tokom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima, ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivalo kad će biti provođene kontrole vozila i prometa.

Nakon kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, koji bi potom trebao odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Izvori: Al Jazeera i agencije