U američkom napadu ubijen šef Al-Shabaaba

Pentagon je potvrdio smrt vođe Al-Shabaaba (Getty Images)

Šef somalijske mreže Al-Shabaab Ahmed Abdi Godane ubijen je u zračnom napadu američke vojske u ponedjeljak, objavile su Sjedinjene Države u petak.

Smrt Godanea je “veliki gubitak i simbolično i operativno za najveću skupinu povezanu s Al-Kaidom”, naglasila je Bijela kuća u saopćenju.

Pentagon je također potvrdio njegovu smrt.

“Iako je riječ o ključnom napretku u borbi protiv Al-Shabaaba, Sjedinjene Države će i dalje pokretati sva sredstva na raspolaganju, finansijska, diplomatska, obavještajna i vojna u suočavanju s prijetnjom koju predstavljaju Al-Shabaab i druge terorističke grupe za Sjedinjene Države i američki narod”, naglasila je Bijela kuća.

Rakete Hellfire

Bijela kuća je otkrila da je ta operacija rezultat višegodišnjeg rada službi sigurnosti, vojske i snaga reda.

Operaciju su vodile specijalne američke snage uz pomoć bespilotnih letjelica i aviona, a izvedena je u ponedjeljak poslijepodne na skup visokih dužnosnika Al-Shabaaba na kojem je sudjelovao Godane, objasnio je Pentagon u utorak.

Rakete Hellfire i laserski navođeno oružje uništili su logor i vozilo južno od Mogadišua, objasnio je i naglasio da ni jedan američki vojnik na kopnu nije sudjelovao u operaciji.

Najmanje šestero ljudi je ubijeno u napadu američkom bespilotnom letjelicom u utorak.

Reporter Al Jazeere Mohamed Adow javio je iz Mogadiša u utorak da je oružana grupa potvrdila da je napadnuta.

U prvom izvještaju su odbacili navode da je njihov vođa ubijen.

“Oni odbacuju navode da je njihov vođa, Abu Zubeyr, čije je pravo ime Ahmed Abdi Godane, putovao u konvoju, iako su potvrdili da je konvoj izložen napadu”, javio je Adow.

Izvor: Al Jazeera i agencije