Oglasi

U Argentini počelo suđenje za 'letove smrti'

Vodi se proces o 789 slučajeva kršenja ljudskih prava i to je najveći proces za zločine tokom diktature od 2003. godine.

U srijedu je u Argentini počeo sudski proces protiv 66 vojnika i dvojice civila optuženih za sudjelovanje u "letovima smrti", tokom kojih su protivnici diktature (1976-1983) izbacivani iz aviona u more, prenosi Hina.

Vodi se proces o 789 slučajeva kršenja ljudskih prava i to je najveći proces za zločine tokom diktature od 2003. godine, kada je suđeno za zločine protiv čovječnosti u Mornaričkoj školi za mehaniku u Buenos Airesu, koja je bila najveći tajni centar za mučenje i ubijanje.

To će biti najveći proces za zločine protiv čovječnosti u Argentini, komentirao je advokat Rodolfo Yanzon.

Proces bi trebao trajati dvije godine i u tom razdoblju će svjedočiti blizu 900 svjedoka.

Među optuženima je i osam pilota "letova smrti", koji su usmrtili više stotina članova opozicije.

Mnogi od protivnika diktature bili su drogirani prije nego su iz aviona živi bačeni u more.

Prepuna dvorana

Proces je počeo u Buenos Airesu u prepunoj dvorani, a ispred Suda su zaštitnici ljudskih prava isticali transparente kojima traže pravdu, prenosi AFP.

Među optuženima je argentinsko-holandski pilot Julio Poch, uposlenik holandske kompanije Transavia, filijale Air Francea i KLM -a.

U septembru 2009. godine ga je uhapsila Španija, na traženje Buenos Airesa, gdje je izručen.

Optužen je i državni sekretar za finansije tokom diktature Juan Alemann, zbog sudjelovanja na ispitivanjima i mučenjima Orlanda Ruiza, kojeg su tada optužili za sudjelovanje u atentatu na Alemanna.

Sudit će se i bivšim vojnicima Alfredu Astizu i Jorgeu Tigre Acosti. Oni su 2010. godine osuđeni na doživotni zatvor u procesu zbog kršenja ljudskih prava u Mornaričkoj školi.

Blizu 30.000 pripadnika opozicije je ubijeno ili nestalo tokom diktature u Argentini.

Izvor: Agencije