U Austriji zabranjen Thompsonov koncert

Thompsonu je već jednom bio zabranjen nastup u austrijskoj saveznoj državi Koruškoj (2008) (Arhiva)

Uprava grada Kremsmuenstera u Gornjoj Austriji zabranila je nastup hrvatskom muzičaru Marku Perkoviću Thompsonu, koji je trebao biti održan u subotu u lokalnoj sportskoj dvorani, javljaju austrijski mediji.

“Mi smo organizatora koncerta obavijestili da gradska dvorana više ne stoji na raspolaganju. Žao mi je što je do ovog došlo. Ja sam protiv svake vrste ekstremizma. Ubuduće ćemo malo bolje provjeravati kome izdajemo dvoranu”, kazao je gradonačelnik Kremsmuenstera Gerhard Obernberger iz Austrijske narodne stranke.

Rekao je da nakon najnovijih saznanja o ideološkoj pozadini koncerta više “ne može garantirati javni red i mir”.

Kako javlja dnevnik Oberoesterreichische Nachrichten, uprava grada u kontaktu je i s austrijskim Uredom za zaštitu ustavnog poretka.

Najavljeno kao ‘Hrvatska večer’

Gradonačelnik Kremsmuenstera tvrdi da kod sklapanja ugovora o najmu gradske dvorane nije moglo biti jasno da je riječ o manifestaciji desno-ekstremne ideologije, nego da je sve bilo najavljeno kao “Hrvatska večer”.

Prije toga su predstavnici stranaka Zeleni, Socijaldemokratske stranke Austrije te razne inicijative koje se bore protiv desnog ekstremizma zatražile zabranu koncerta.

“Kada se već unaprijed zna da ovakva manifestacija služi tome da jednu grupu ljudi u Austriji huška protiv druge, tada tu manifestaciju treba zabraniti”, rekao je parlamentarni zastupnik Zelenih Kai Oellinger, kako prenosi agencija APA.

Ukazao je na to da je Thompsonu već jednom, 2008. godine, bio zabranjen nastup u austrijskoj saveznoj državi Koruškoj, ali i Njemačkoj, Holandiji i Švicarskoj.

Predsjednica ogranka Socijaldemokratske stranke za Gornju Austriju Bettina Stadtbauer rekla je da u Gornjoj Austriji ne smije biti mjesta za “desno radikalne nastupe”.

Komesar Gornje Austrije za integraciju Rudi Anschober također je pozdravio zabranu koncerta.

“Dug je bio put za useljenike iz bivše Jugoslavije ka suživotu u Austriji. Danas to funkcionira dobro i zato ne smijemo dopustiti da se to dovede u pitanje huškanjem koje dolazi spolja”, kazao je Anschober.

Iskustva s Thompsonovim nastupima u Beču

Zabranu koncerta tražio je i predsjednik Odbora preživjelih koncentracijskog logora Mauthausen Willy Mernyi.

“Sramota je da se mrziteljima Jevreja i Srba dopusti širenje njihove ideologije mržnje”, rekao je Mernyi.

Kako javlja Oberoesterreichische Nachrichten, organizator koncerta, vlasnik jedne zaštitarske kompanije Krasmidar Gadžić, ne razumije kritike na račun koncerta.

“Mi smo već imali dobra iskustva s nastupima Marka Perkovića Thompsona u Beču i nije bilo nikakvih problema”, rekao je Gadžić i dodao da “ni umjetnik, niti organizator” ne žele imati veze s ideologijom koja im se pripisuje te zaključuje da su “ta vremena prošla”.

Austrijski mediji koji izvještavaju o zabrani koncerta navode da se na njegovim nastupima ponekad izvode i pjesme koje veličaju ustaški pokret.

Izvor: Agencije