U Bakuu 2015. prve Evropske igre

Baku: Na Igrama će učestvovati oko 7.000 sportista i sportašica (AFP)

Prvi domaćin Evropskih olimpijskih igara 2015. bit će Baku, odlučila je u subotu Skupština Evropskog olimpijskog komiteta (EOK).

EOK je na generalnoj skupštini u Rimu glasao za prijestolnicu Azerbejdžana koja je bila jedini kandidat u ovim izborima. Tajnim glasanjem za Baku je glasalo 38 delegata, osam je bilo protiv, a tri uzdržana.

Evropa je dosad bila jedini kontinent koji nije imao kontinentalne sportske igre. Najveća prepreka za održavanje je bila činjenica da atletika i plivanje već imaju kontinentalna takmičenja.

Stoga, još nije sigurno da li će ti sportovi biti dio Evropskih igara, u koje je uključeno 15 od 28 olimpijskih sportova, kao i dva neolimpijska sporta koji još nisu određeni.

“Prve igre 2015. bit će veliki test na putu do igara 2019. Moja ideja je da evropske igre postanu svojevrsno kvalifikacijsko takmičenje za OI 2020. za neke sportove. O tome ćemo još razgovarati s predstavnicima saveza”, izjavio je predsjednik EOC-a Patrick Hickey.

Igre će se održavati svake četiri godine, godinu dana prije ljetne olimpijade. Učestvovat će oko 7.000 sportista i sportašica.

Izvor: Agencije