U Banci Srpske blokirano još 50 miliona eura

Istekao je rok za prijavu potraživanja u Banci Srpske, koja je od maja u postupku likvidacije. Prije osam mjeseci u toj banci bilo je blokirano 75 miliona eura, a trećina je duga do sada isplaćena. Riječ je o osiguranim depozitima do 25.000 eura. Banka Srpske druga je banka u bh. entitetu Republika Srpska koja je zatvorena u posljednje dvije godine.

Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine isplatila je većinu osiguranih depozita Banke Srpske, za šta je utrošila 25 miliona eura. Više od polovine već su naplatili od te banke.

“Mi smo već uspjeli naplatiti 28 miliona kovertabilnih maraka [14 miliona eura] iz likvidacionog postupka, tako da smo 56 posto već naše obaveze naplatili, s veoma izglednim nagovještajima da ćemo uspjeti naplatiti u cjelosti”, rekao je Josip Nevjestić iz Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.

Povremene blokade računa

U Agenciji napominju da su oni, odnosno osigurani depoziti, prioritet za isplatu i da, nakon njih, na red dolaze ostali neosigurani depoziti vrijedni 47,5 miliona eura. Od toga 7,3 miliona eura su sredstava entitetskih sudova, koji su račune imali samo u toj banci. Vlada RS-a i Ministarstvo finansija preuzeli su neke isplate kako bi sudovi mogli raditi.

“Sudovi su se suočavali sa određenim problemima, koji su se javili zato što su određene naplate predujma za troškove vještačenja, za troškove izvršnog postupka, licitacije, za određene procedure u stečajnom postupku. Znači, sredstva su bila deponovana na tim računima i ista su sa 16. 11. bila blokirana”, kazao je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS-a.

U Agenciji za bankarstvo potvrđuju da su povremeno blokirali račune klijenata Banke Srpske, ali i njihovih žiranata, ako su kasnili s uplatama rata. Građani obaveze prema banci, bez obzira na postupak likvidacije, moraju ispunjavati. U toku je prikupljanje likvidacione mase banke, kažu u Agenciji. Prodat će nekretnine, vozila, namještaj, opremu i sve kredite koje je plasirala Banka Srpske.

“Ovu fazu prijave potraživanja kod banke u likvidaciji već smo vidjeli u slučaju bijeljinske Bobar banke, gdje nije bilo dovoljno sredstava za isplatu svih potražilaca”, javlja iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Loši, sumnjivi krediti

Urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić kaže da kad je riječ o Bobar banci nije bilo mnogo zainteresiranih kupaca za imovinu banke i kredite.

“Kada je u pitanju otkup kredita, koje oglašava i Bobar banka, koje će morati prodavati i Banka Srpske, bankari nisu zainteresovani za te kredite, jer ih moraju kupiti u ukupnom iznosu. Tu ima mnogo loših, sumnjivih kredita, koji nisu dovoljno obezbjeđeni. Davani su kompanijama koje su povezane političkim ili kriminalnim vezama”, rekao je on.

Vukelić očekuje da se isto desi i u slučaju Banke Srpske. Napominje da proces naplate potraživanja može da potraje i do 10 ili 15 godina, bilo da klijenti čekaju prodaju imovine, bilo da svoj novac zatraže putem suda.

Izvor: Al Jazeera